Artikel top billede

Nørgaard: Fire metoder til at holde på de danske job ... lidt endnu

Klumme:Rigtige, hårde, faglige uddannelser, mindre pjank og ynk i lovgivningen samt en revolution og insourcing i det offentlige. Sådan lyder Nørgaards kur mod jobtab.

For nogle år siden gennemførte professorinde Linda fra London Business School en stor, stor undersøgelse af, hvad der ville være brug for på arbejdsmarkedet i 2025 og i 2050 i vores del af Verden.

Der ville blive brug for to slags medarbejdere: Dem, der kan noget reelt (håndværkere, programmører og så videre) og rigtige ledere - men ikke alle dem i midten og/eller med flapsyhapsy-uddannelser. Den slags kan udføres fra alle steder på Jorden til lavere priser, sagde Linda.

For et par år siden forudså Gartner Group, at der ville blive brug for 1.6 millioner nye medarbejdere til Big Data-projekter i USA inden 2016 på tech-siden og 1.8 millioner inden 2018 på business-siden. Eller også var det omvendt. Det var ihvertfald over tre millioner NYE medarbejdere, der skulle bruges i løbet af ret få år.

Well, jeg kan konstatere følgende i denne dags Danmark & Verden:

  • Der mangler programmører/udviklere. Jeg kan beskæftige de første 15, måske 25, hvis de kan kode for eksempel Java, og jeg leder nu på fjerde måned efter dem.
  • Der er 90.000 østeuropæiske håndværkere beskæftiget i Danmark (mens der vel at mærke ingen arbejdsløshed er blandt danske håndværkere). Harmdirrende kampagner fra vore altid relevante fagforeninger for at sætte deres løn op resulterede i .... (wait for it) ... øgede omkostninger og større udbud af dem. Surprise.
  • Der er mange indere og pakistanere med S-toget til og fra Malmparken Station i Ballerup.
  • Alle kender projekter med ukrainske og hviderussiske programmører.
  • En nyuddannet, god computer science-person i Silicon Valley får en halv million dollars om året i startløn. I Danmark er han bare jaget vildt.
  • Egentlig praktisk programmering på de fleste af vore hjemlige IT-uddannelser er afskaffet takket være langtidskomboen af hippie-68-halløjet og taxametersystemet.
  • Selv mit elskede, og ikke særligt venstreorienterede, blad The Economist er overbevist om, at automatisering, globalisering og robotisering vil afskaffe så mange jobs, at der reelt ikke er nok til alle i fremtiden. 
Det kommer bare hurtigere til os i Danmark, fordi vi er meget dyre og nægter at satse på hårde fag i uddannelserne.

Jeg diskuterede Danmarks økonomi med en eller anden på en scene for et par år siden. Vedkommende (en økonom) fremhævede, at de overordnede, nationaløkonomiske tal for Danmark egentlig ikke så så slemme ud.

"Det er rigtigt. BNP og andre ting ser fine ud. Der er bare ikke job nok", svarede jeg. Den kunne han ikke give igen på, som man siger.

Hurra for globaliseringen

Globalisering er sgu' den rigtige form for u-landshjælp.

I 1975 var der 3.5 milliarder mennesker på Jorden, hvoraf de to milliarder levede under FN's fattigdomsgrænse.

Den 7. oktober 2010 rundede vi det dobbelte, de vil sige syv milliarder, men nu var kun en milliard under fattigdomsgrænsen.

Det er en så fantastisk udvikling og succes, at man simpelthen er nødt til at ignorere den i Det Danmark Med Håndværkerfradrag, Du Kender, hvor det skal være synd for alle, og intet kan lade sig gøre uden at få hjælp af en voksen fra det offentlige.

Men i en friktionsløs Indernet-Verden, hvor alt bliver software, må det betyde, at vi kommer under voksende pres, samtidig med at mongobongo-landene får det bedre og bedre.

Vores nuværende 68-hippie-socialisme-tankesæt går på, at det er synd for de sultende børn i Afrika, men at de skal forblive dernede, gerne under-uddannede og uden reelle muligheder for at konkurrere med os heroppe.

Og at Verden er ved at gå under i diverse naturkatastofer og forurening, selvfølgelig.

Og at vi skal have det rigtig, rigtig hyggeligt og inkluderende og anerkendende overfor hinanden i Den Danske Rundkreds uanset omkostningerne.

Der er hundredevis af services a la Mechanical Turk, så fattige kan tjene penge på små og store opgaver fra os.

Der er på den anden side ÅNDSSVAGE udbud fra SKI, der kun kan vindes af bureaukratiske, lyvende kæmpebikse, som bliver vægtet på pris only, så de er nødt til at bruge indere og ukrainere for at kunne være med.

Og (næsten) ingen overvejer seriøst (endnu) at kopiere den engelske IT-revolution i det offentlige, hvor meget færre - men engelske (!) - folk med nye, smarte open source-tools (og frihed) kan lave tingene bedre og billigere men til gengæld hurtigere end De Gamle, fordi de kan nøjes med færre folk på projekterne. Den model, der kaldes AFGM-modellen blandt venner (A Few Good Men).

Jeg tror ikke, vi kan forhindre faldet i antal job i Danmark i de kommende årtier. Men vi KAN gøre kurven mindre stejl ved at satse på følgende:

  • Rigtige, hårde, faglige uddannelser 
  • Mindre pjank og ynk i lovgivningen overfor - og overvågningen af - de få, der arbejder 
  • En revolution i det offentlige, hvor man smider De Store & Gamle ud og tager jobbene tilbage til Danmark ved at give småbikse en fair chance og satse på Big Data/Open Source-revolutionen
  • Insourcing i det offentlige i øvrigt. Det er gået for vidt med den outsourcing. Det kunne være sjovt, hvis de havde ekspertisen in-house.
Det er nok ønsketænkning. Hurra for Internettet, swingerklubber og apps til at finde sex-trængende i nabolaget NU, så ingen behøver hænge på gadehjørnerne.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering