Artikel top billede

Efter servervirtualiseringen: Nu begynder ny pengefest for VMware

Computerviews: VMware har været gennem en stor strategi-transformation, der for alvor er blevet tydeligt på årets VMworld-konference. Det kan blive starten til en ny pengefest for virtualiseringskæmpen.

Det 16 år gamle it-selskab VMware har været på noget af en rejse i de seneste fem år.

Fra at være udelukkende fokuseret på servervirtualisering i datacentret i 00'erne, er selskabet vokset på markederne for både slutbrugere- og cloud-tilbud i en grad, der stadig genererer tocifrede vækstrater på top- og bundlinjen.

Meget tyder på, at den fest fortsætter en rum tid endnu for selskabet, der vendte x86-servermarkedet på hovedet omkring årtusindeskiftet.

Udsigt til fortsat festivitas skyldes, at VMware endnu mangler at se nogle af selskabets store satsninger i de seneste år få luft under vingerne.

Tre fokuspunkter

Først og fremmest er VMwares strategi med satsning på de tre fokusområder end-user-computing, datacentre og hybrid cloud for alvor ved at manifestere sig i reelle produkter.

Strategien blev luftet for tre års tid siden i København, efter selskabet havde famlet lidt rundt efter de næste forretningsområder, der kunne tilfredsstille aktionærerne.

På VMworld-konferencen i 2014 er billedet derimod ganske skarpt. Det skyldes ikke mindst to af VMwares største og vel nok vigtigste opkøb nogensinde, der komplementerer strategien frem for at knopskyde den direkte ind i en blindtarm.

På området for end-user-computing har VMware barslet med flere tiltag i de senere år, hvor Horizon-brandet har stået klarest i synsranden og blandt andet opslugt gamle desktop-kending View

Med ni milliarder-opkøbet af AirWatch i januar, har selskabet fået sat trumf på mobile device management-området i en tid, hvor flere og flere medarbejdere medbringer deres egne computere ind bag firmaets firewall.

Her skal det noteres, at selvom VMware allerede nu har rebrandet flere af sine produkter til 'Air', så er den egentlig styrke af AirWatch-købet vel næppe slået igennem efter kun 10 måneder under VMwares ejerskab.

Datacentret med de tre ben

I datacentret, hvor VMware på mange måder er født, er der også sket store ting.

Ikke mindst på netværksdelen, hvor 7,5 milliarder-opkøbet af Nicira for alvor blev virkeligt sidste år, da VMware bød sin aktionær og faste sengekammerat Cisco op til dans på virtuelle switches, mens storage-verdenen blev udfordret med vSAN.

Flere spåede, at ikke mindst netværksvirtualisering med tiden kunne blive mindst lige så stort som servervirtualisering, hvor VMware i dag har sit ene ben plantet solidt i sin 80 procent markedsandel

På årets VMworld kan VMware så afsløre, at selskabet har fået 250 kunder på sine virtuelle NSX-netværk globalt, hvoraf langt hovedparten er kommet til i det seneste kvartal.

Også et par gode håndfuld danske kunder har været interesserede i NSX-teknologien, men endnu har det kun været ved snakken.

Ikke desto mindre er netværksvirtualisering mindst lige så hot blandt konferencedeltagerne i 2014-udgaven af VMworld, som det var sidste år. Netværksvirtualisering vil derfor som det andet ben i datacentret formentlig vokse sig større og stærkere i de kommende år.

Det tredje ben, storage-satsningen med vSAN, har endnu ikke opnået helt samme momentum.

Det kan dog blive en teknologi, der opnår succes ad bagvejen i VMwares kommende EVO:Rail-satsning, der er et datacenter i en boks. En satsning, som flere iagttagere for øvrigt har stor fidus til i mellemstore virksomheder uden en hær af it-specialister.

Skyerne trækker sig sammen

På cloud-området har VMware også lagt sig fast på, at hybrid clouds bliver endestationen.

Det sker ud fra filosofien om, at ingen selskaber vil lægge deres forretningskritiske infrastruktur i skyen, mens heller ingen vil beholde alle applikationer hjemme i egen kælder.

Cloud har ellers været et noget luftigt område - ikke mindst for VMware, der tilbage på sine VMworld-konferencer i København kunne lukke en del vand ud af ørerne om cloud, uden der kom nogle seriøse lyn-nedslag af den grund.

Det ser ud til at være radikalt forandret nu, hvor VMware har lagt fysisk billet ind på forretningen med først en række softwareværktøjer og siden bygninger.

Sidste år åbnede VMware sit første europæiske cloudcenter i England, hvorefter det i år er blevet annonceret, at et tysk cloudcenter nu også er på vej.

Derudover har selskabet indgået partnerskab med ikke færre end 3.900 cloud-udbydere i hele verden, så det skulle nok være muligt for virtualiseringsselskabet at få en bid af skyen.

Rigtige venner - få fjender

Udover de nyeste strategiske satsninger, der i flere tilfælde stadig mangler at blive omsat til grønne dollarsedler, har flere udskreget VMware til at bygge fjendskaber op over alt med sine kraftige ekspansioner ind på en masse nye forretningsområder.

Både VMware-direktører og teknikere på VMworld-konferencen kan dog ikke rigtig se, at der skulle opstå et seriøst fjendskab med et selskab som eksempelvis Cisco, der ejer fem procent af VMware.

Det skyldes, at VMware leverer teknologi til Ciscos UCS- og Nexus-produkter, mens der på switch-området nok næppe er den helt store kærlighed mellem de to selskaber.

Uroen på netværksområdet minder lidt om situationen for 10 år siden, hvor de store serverselskaber trampede og stampede i jorden over VMwares servervirtualisering, men endte med at falde til patten, fordi de ikke kunne stoppe udviklingen.

For i sidste ende er det kundernes pengepunge, der bestemmer, hvad der skal satses på. Og selvom VMware er berygtet for at være i den pebrede ende af prisskalaen, har mange af selskabets produkter været det rene sukker for teknikerne.

Opbakningen kan tydeligt ses i selskabets VMworld-konferencer i henholdsvis USA og Europa, der i begge tilfælde er vokset til dobbelt størrelse på mindre end 10 år.

Den tilslutning vil også i de kommende år kunne mærkes på bundlinjen hos VMware.

Læs også:

Her er de fire faser vi skal kæmpe os igennem før cloud bliver hver mands eje

Så meget tjener VMware på din servervirtualisering




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering