Danske virksomheder misser EU-milliarder

Danmark får ikke nok ud af at deltage i EU?s forsknings- og udviklingsprogrammer på it- og teleområdet. Vi bidrager med langt mere, end vi får tilbage. Det skader dansk vækst, lyder advarslen.

Danmark står for tre procent af de 3,65 milliarder euro (cirka 27 milliarder kroner), som EU uddeler til europæisk forskning og udvikling via sit program for informationssamfundets teknologier.

Men kun mellem halvdelen og en tredjedel kommer tilbage til danske virksomheder og institutioner, og andelen er faldende.

- Det går ikke så godt. Vi burde have haft en højere returprocent til Danmark, og det må vi gøre noget ved, siger forskningsdekan ved DTU, Kristian Stubkjær, der rådgiver EU-Kommissionen om forskningsprogrammet.

Nede på en procent
I den seneste pulje fra efteråret 2003 er den danske andel helt nede omkring en procent af bevillingen.

Det er et fald fra det foregående års pulje, hvor niveauet var omkring 1,4 procent.

Ifølge Kristian Stubkjær er de danske ansøgeres succesrate på niveau med gennemsnittet.

Når andelen af bevillingerne er mindre, skyldes det, at der simpelthen kommer for få danske ansøgninger.

- Mange virksomheder har potentiale til at deltage, men vælger ikke at gøre noget ved det. På det område er vi ekstremt sløve i Danmark, siger Peter Jensen, grundlægger og direktør i it-virksomheden Athena, som netop har vundet et EU-projekt og arbejder på det næste.

Den lille nichevirksomhed UH Communications har fået finansieret en betydelig del af sin forskning gennem EU-projekter og deltager i øjeblikket i et stort wireless internet-projekt under IST, Daidalos, med 46 partnere anført af Deutsche Telekom.

I Danmarks interesse

- Det er i Danmarks interesse, at mange små og mellemstore virksomheder kommer med, for de laver innovation. Den faldende danske deltagelse skader dansk it-vækst, fordi vi går glip af en fødekilde til finansiering, siger virksomhedens stifter og direktør, Uffe Harksen.

Regeringens dagsorden er i højere grad at satse på forskningen i EU. Det har både forskningsminister Helge Sander (V) og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) meldt ud.

Christian Rovsing (K), civilingeniør og medlem af Europa-Parlamentet, mener ikke, at det er regeringens ansvar at skaffe forskningsmidler til danske virksomheder.

- De må selv tage stilling til, om de skal være med i EU-projekter eller ej. Det kan ikke være regeringens opgave at gøre det lettere. Det hænger industrien og virksomhederne selv på, siger han.

Formand for Folketingets forskningsudvalg og forskningspolitisk ordfører for Venstre, Hanne Severinsen, siger, at danskerne må oppe sig, så returprocenten ikke falder yderligere.

- Jeg synes generelt, at vi får nok ud af det. Men ideen om, at vi skal tiltrække flere EU-midler i den internationale konkurrence, skal bygge på, at vi er dygtige. Vi skal sørge for at få del i de EU-penge, der går til teknologier, der stormer frem, siger hun og peger på nano-teknologien som et eksempel på, hvor Danmark skal satse.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om danske virksomheder og EU.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere