Microsofts stop for opdateringer og support af alle tiders mest succesfulde operativ-system, Windows XP, har fået et stort antal virksomheder og privatkunder til at gå på indkøb for at få fingre i en pc med en nyere Windows-version.
Tal fra analysefirmaet IDC viser, at det danske pc-salg i årets første kvartal steg med hele 14 procent sammenlignet med samme kvartal året før. Dermed kan udløbet af Windows XP være med til at give den traditionelle pc en uventet comeback, efter at markedet over en lang periode har været ramt af kronisk permafrost og tilbagegang.
Det er især virksomhederne, der har haft tegnebogen oppe for at investere i nye computere. Ifølge IDC steg pc-salget til erhvervskunderne i første kvartal med hele 22 procent, mens privatmarkedet "kun" opleverede en stigning på fire procent.
Senioranalytiker i IDC Anders Elbak peger på, at mange kunder vælger at bide i det sure æble og købe ny hardware i stedet for at nøjes med en opgradering af software.
"Det kan næsten ikke svare sig at købe en selvstændig Windows-licens, når du kan få en ny Windows-pc for et relativt lille beløb. Hvis man alligevel forventer, at pc'en skal skiftes næste år, er det dumt at købe en licens til den gamle pc nu, med risiko for at det ikke nødvendigvis fungerer 100 procent, når man skal installere nye konfigurationer om et år," siger Anders Elbak.
"Så det er de færreste virksomheder, der kører videre med XP. Vi har ganske vist set eksempler på nogen, der har valgt at betale sig fra det med særlig support, men det jo ret dyrt. Så for mange er det er en nødvendighed at opgradere fra XP," siger han.
Det stigende pc-salg er sød musik i ørerne på de danske it-forhandlere. De har traditionelt brugt salg af computere som et effektivt brækjern til at få kunderne i tale, når det gælder den infrastruktur af netværk, servere og storage, som binder virksomhedernes it-setup.
Hos forhandlerkæden CBC nikker direktør Peder Hvejsel genkendende til de positive tal fra IDC. Og han er helt enig i, at udløbet af Windows XP er stærkt medvirkende til det stigende salg.
"Det er store mængder af XP-maskiner, der står derude, og det er helt klart, at det har givet en pænt øget efterspørgsel. Usikkerheden og Windows XP får folk til at reagere, og det er jo ikke opgraderinger, de går efter. Vi sælger nye computere. Det gælder også på privatmarkedet, hvor kunderne har brug for et styresystem, der understøtter NemID," siger Peder Hvejsel, som dog tvivler på, at XP-effekten på pc-salget kan holde længere end året ud.
"Vi skal være glade for, at det giver et løft her i indeværende år. Men det er reelt et 2014-fænomen, og det er ikke markedet generelt, der løfter sig. Vi får snarere en top, og på et eller andet tidspunkt er efterslæbet indhentet," siger Peder Hvejsel.
Han ser samtidig gode muligheder for de omkring 60 selvstændige CBC-forhandlere til at udnytte lejligheden til at tale med kunderne om større opgraderinger at hele deres it-setup.
"Det skubber på, at man som kunde får kigget på sin serverinstallation, eller at man går over til en cloud-løsning. Så på den måde giver det også en mulighed for at få en dialog med kunderne om, hvordan deres it-setup skal udvikles fremadrettet," slutter Peder Hvejsel.
Læs også:
Her er den ultimative overlevelsesguide til Windows XP