Artikel top billede

Så hundedyr bliver Windows XP-support lige om lidt

Prisen bliver rigtig høj, hvis du skal have sikret din Windows XP-maskine, inden supporten udløber i april. Læs her, hvorfor store danske virksomheder kæmper en kamp mod tiden.

Tirsdag den 8. april er det endegyldigt slut med Microsoft-support på det bedagede styresystem Windows XP, som efter 13 år på bagen og tre servicepakker ser ud til at være endegyldigt færdigt.

Som med meget andet i denne verden er det dog muligt at betale sig til mere.

Det kræver bare, at du er villig til at lægge omkring 1.200 support-kroner per maskine for en support-særaftale, hvilket er mere end dobbelt så dyrt i forhold til at købe en spritny Windows 8-licens.

Store virksomheder i knibe

Prisen fra Microsoft kan variere alt efter behov, størrelse og setup, og for omkring 200 dollar per maskine får du retten til et såkaldt hotfix. 

Hvis - eller rettere når - en it-kriminel så finder et hul i den usupporterede Windows XP efter den 8. april, kan du med hotfix-aftalen henvende dig til Microsoft eller en partner og lægge adskillige tusinder kroner oven i i din aftale for at få lappet hullet af Microsoft.

Det fortæller konsulentchef Jens Ole Andersen fra Microsoft-guldpartneren Atea, der som flere andre Microsoft-partnere sælger særaftalerne for Microsoft.

Endnu har han dog ikke solgt en eneste Windows XP-hotfix-aftale for Microsoft.

"Vi har dog fået nogle forespørgsler fra enterprise-virksomheder med mere end 2.000 ansatte," forklarer Jens Ole Andersen, som tilføjer, at det drejer sig både om private og offentlige virksomheder.

Derfor har de ikke skiftet

Jens Ole Andersen fra Atea ønsker ikke at nævne nogen navne på de virksomheder, der stadig ikke har skiftet fra Microsofts femtestørste operativsystem til Windows 8.

"De ønsker naturligvis ikke at skilte med, at de er uden beskyttelse fra den 8. april, hvor man kan forvente en offensiv fra hackerne," lyder forklaringen.

Årsagen til, at nogle store virksomheder stadig kører Windows XP, er ifølge Jens Ole Andersen, at Microsofts nu halvgamle styresystem eksempelvis er bundet op mod virksomhedens industri-robotter, alarmsystemer eller anden forældet hardware.

"Producenterne til den slags hardware kan have drejet nøglen om forlængst, og så er man tvunget til at blive på Windows XP med visse maskiner," siger konsulentchefen hos Atea.

Her lurer den helt store katastrofe

Når det bliver Patch tuesday i april, det vil sige dagen med de rutinemæssige opdateringer fra Windows-fabrikken Microsoft, kigger langt de fleste danske enterprise-virksomheder efter et nogenlunde fremtidssikret setup.

"Virksomhederne efterlyser typisk muligheder for at få flyttet alle medarbejdere over på Windows 8.1 og så lade de nødvendige Windows XP-installationer være afgrænset fra nettet eller pakket ind i applikationsvirtualisering," siger Jens Ole Andersen.

"Ingen - heller ikke Microsoft - er reelt interesseret i at fortsætte på Windows XP," lyder det.

Katastrofen lurer hos fru Hansen

Computerworld har talt med flere sikkerhedseksperter, der bekræfter, at der lige nu er en efterspørgsel på Windows XP-support fra meget store kunder med flere tusinde ansatte.

Vi kan dog ikke lokke konkrete kundenavne ud af sikkerhedsselskaberne og Microsoft-partnerne.

Efterspørgslen er kommet relativt sent og på trods af, at Windows XP's markedsandel ifølge FDIM kun ligger nede på omkring fem procent af alle internetsøgninger i Danmark.

Jens Ole Andersen fortæller, at der er en nedre grænse for, hvor små virksomheder Microsoft og partnerne ønsker at servicere med hotfix-aftaler og senere specielt udviklede lappeløsninger til Windows XP.

Derfor kan du i en virksomhed med 50 ansatte ikke bare forvente, at du kan købe til en hotfix-aftale.

Dermed er hr. og fru Hansen ude ved deres Windows XP totalt udsatte for hackerangreb om godt to måneders tid, når kalenderen viser 8. april.

"Hos private Windows XP-brugere kan det kun gå for langsomt med at få skiftet. Her lurer katastrofen simpelthen, hvis de går på netbank og taster password ind med en Windows XP-maskine," understreger Jens Ole Andersen.

Han fortæller, at for mange virksomheder bliver næste store hovedpine udskiftningen af Windows Server 2003, da supporten løber ud 14. juli 2015. 

Du kan læse mere om Windows XP-problematikken her:
Så mange bruger Windows XP - og får snart problemer

Microsoft udskyder dødsdag for vigtig sikkerhedsfunktion i XP




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere