Artikel top billede

(Foto: Picasa)

4K-revolutionen: Her kan du rent faktisk få 4K-indhold til dit fjernsyn

Med 4K-opløsningen håbede producenterne på et regimeskift - på samme måde som Full HD for nogle år siden. Men der er langt mellem det knivskarpe 4K-materiale. Se oversigten over, hvor du kan se 4K-indhold.

Da 1.080p-skærme tilbage i 2006 begyndte at komme frem, gik alle og brokkede sig over, at der ikke var nok indhold.

Det var for eksempel først i 2013, at samtlige af Danmarks Radios kanaler kom i HD - før dette var det kun den ene DR HD (2009-2013) - og de såkaldte HD-kanaler er alligevel kun 720p.

Nu er 4K-standarden så på vej. Fire gange så mange pixels som 1.080p, og igen lader indholdet vente på sig.

Det er som historien om hønen og ægget: Producenterne holder sig tilbage fra at bygge forbrugervenlige (læs billige) skærme, da der ikke er indhold til de store opløsninger - og udbyderne tilbyder ikke 4K-indhold, fordi der ikke er nok skærme til at afspille det i stuerne.

Det går dog hurtigere med indholdet denne gang. Det mener i hvert fald Samsungs danske direktør for tv-salg, Kasper Thomsen.

"Vi kan allerede se, at udviklingen går langt hurtigere, end den gik med Full HD (1.080p). Firmaer som Netflix presser på med 4K, så det er kun et spørgsmål om tid, før det virkelig slår igennem," siger Kasper Thomsen, da Computerworld har en snak med ham om 4K.

Selv om det går stærkt, er der dog stadig lang vej endnu, før det bliver samme gængse standard som HD og Full HD - hvis det da nogensinde sker. Der er dog et par steder, som nu tilbyder 4K, hvis du altså har en skærm, der kan afspille det.

Det kunne for eksempel være en 4K-moniter fra Samsung, som vi for nylig har anmeldt her på Computerworld, eller Samsungs buede 4K-fjernsyn, som vi også har haft et kig på.

YouTube/Vimeo
To af verdens mest brugte videotjenester er det første sted, hvor du kan finde 4K-materiale. YouTube startede sidste år med at begynde at tilbyde 4K-materiale, og flere og flere kanaler begynder at kunne findes i 4K.

YouTube har selv en mindre playliste af smuk natur, som er i 4K.

Udvalget er dog stadig sparsomt, og ofte er det netop kun landskabsvideoer, som dog er helt igennem fantastiske at se på en 4K-skærm.

Men da der bliver uploadet 100 timers video hvert eneste minut på YouTube, stiger mængden af 4K støt og roligt. Blandt andet er flere tech-bloggere begyndt at uploade i 4K.

Vimeo tilbyder også 4K, og også her er det i stor stil videoer fra naturens verden, men eftersom Vimeos primære fokus er på kreativt arbejde som kort- og indiefilm, kan man formode, at der snart kommer mere.

Netflix

Verdens største streamingtjeneste, Netflix, er også begyndt at tilbyde 4K-materiale. Indtil videre er det dog kun deres egenproducerede serie, House of Cards, der tilbydes i 4K - og kun anden sæson.

Netflix siger dog selv, at der både vil komme mere generelt 4K-materiale, og det meste egenproducerede materiale fremover vil komme i en 4K-version. Netflix lover desuden, at også Breaking Bad snart vil komme i 4K.

4K hos Netflix kræver dog, at du har et SmartTV fra 2014 - enten fra Samsung, Sony eller LG.

Også andre tjenester som Hulu er begyndt at sende i 4K, men blandt andet Hulu kan ikke ses fra Danmark uden at man omgår geoblokeringen, da ens IP er blokeret, hvis man ikke er fra USA.

Det vil formodentligt også være igennem streaming, at vi i fremtiden vil få vores 4K-materiale. 4K-indhold fylder i øjeblikket for meget til at kunne være på en DVD eller BlueRay-disk, og selv om Sony har offentliggjort deres planer om 40 gigabyte diske, er det endnu et par år ude i fremtiden.

Var der ikke noget om VM i Brasilien?
Fodbold-VM i Brasilien var længe blevet promoveret som startskuddet for 4K-æraen, men sådan endte det ikke.

Både Sony og Samsung har været ude med flere reklamer om, at kampene ville blive vist i 4K, og Sony var da også officielt partner med Fifa med henblik på at optage kampene i 4K.

Men sådan blev det ikke. I stedet bliver der lavet en officiel dokumentar om VM2014, hvor tre kampe bliver filmet i 4K - men bliver stadig kun vist i 720p (HD) i stuerne rundt om i verden.

BBC er dog i gang med flere forskellige tests for at se, om det kan lade sig gøre at vise 4K hjemme i stuerne. Indtil videre er det kun til internt brug, men den britiske tv-gigant tester samtidig, om det kan streames til nettet, og viser begge tests at give gode resultater, kan det være, at det sparker gang i produktionen.

Hvad med TV2 og DR?

I øjeblikket kan man ikke se 4K på nogle af de danske tv-kanaler. Det er ganske enkelt ikke muligt at få ud igennem bredbåndet i øjeblikket.

Det handler om, at bredbåndet, som det ser ud nu, kun kan håndtere en vis mængde data ad gangen - langt under den mængde, som 4K vil kræve.

DR forklarede tidligere på året til Version 2, at en enkelt 4K-kanal ville kræve al den båndbredde, som DR's nuværende fire kanaler bruger tilsammen.

DR fortæller dog, at der stadig holdes øje med teknologien, men kommer ikke med noget konkret bud på, hvornår man kan forvente 4K.

"4K eller UHD er endnu en ny spændende teknologisk udvikling, som meget ligner HD-situationen for nu snart 10 år siden. DR følger naturligvis denne udvikling - blandt andet i regi af EBU (European Broadcasting Union) - men har endnu ikke truffet nogen beslutninger," forklarer specialkonsulent hos DR Jura, Politik og Strategi, Carsten Corneliussen, til Computerworld.

Måske er det også for meget at kræve af de danske tv-kanaler endnu. Faktisk kommer alle de såkaldte HD-kanaler "kun" i HD, altså 720p, og ikke i "Full HD", 1.080p, som er standarden på langt, langt de fleste fjernsyn i dag.

Heller ikke TV 2 forventes at komme over på 4K foreløbig.

I Sverige er Boxer dog begyndt at teste 4K afspilning via DVB-T2, som er en nyere version af den sendestandard, som bruges ved mastebaseret fjernsyn såsom DR's. En standard som skal give 30 procent højere datahastighed.

Opskalering af HD-materiale
Din bedste chance for 4K er faktisk slet ikke 4K, men i stedet opskalering af Full HD-materiale. Mange film bliver filmet i langt højere opløsning, end de bliver fremvist i, og derefter komprimerer man filmene, så de kun bliver vist i 720p eller 1.080p.

Når dette sker, kan nogle af de nyere 4K-fjernsyn læse dette, og opskalere opløsningen, så det bliver et flottere billede.

Det er ikke meget, men det er nok der, at du primært vil opleve 4K-tv'ets evner. Både bredbåndskanalernes 720p og films 1.080ps billeder bliver opskaleret til en højere opløsning, og det gør altså en forskel.

Har vi glemt noget på listen, og hvad er dine oplevelser med 4K? Del endelig dine imput i kommentarfeltet.

Læs også:

Test: Samsungs buede 4K-tv er fantastisk - men er det kurvens skyld?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere