Artikel top billede

Historien om Danmarks bedste it-chef - og dem der napper ham i haserne

Spark dørene ind. Forstå din forretning. Gå forrest. Vi tager på rundtur blandt chokoladeovertrukne jordbær, fin champagne og Danmarks allerbedste CIO'er til kåring på Kokkedal Slot.

Reportage: Danmarks bedste it-chef lige nu hedder Claus Hagen Nielsen, og han kommer fra Cowi.

Det skrev vi allerede i aftes, for da blev Claus Hagen Nielsen kåret, da Computerworld, IDC og Dansk IT var værter ved et prangende arrangement på det mondæne Kokkedal Slot.

Her blev der serveret både champagne, chokolade-overtrukne jordbær og senere en fin menu for de fremmødte eskadrer af (fortrinsvist) fine herrer i mørke jakkesæt.

Det kan du læse mere om her: Her er Danmarks dygtigste it-chef: Årets CIO 2014

De talte primært CIO'er fra hele landet, og det er ikke for meget at sige, at det er sjældent, at så meget digital-strategisk ekspertise er samlet under samme tag, som det var tilfældet i aftes.

Selve kåringen fandt sted som sidste punkt på aftenen, og du ser her et billede af Claus Hagen Nielsen, umiddelbart efter at han havde fået at vide, at han er Danmarks bedste CIO.

Der var fem nominerede til titlen som Årets CIO - udvalgt blandt de flere end 50 oprindelige kandidater til titlen.

De fem finale-deltagere er alle blevet høvlet igennem en ganske omfattende procedure med både skriftlige og mundtlige præsentationer og involvering af deres egne chefer.

Claus Hagen Nielsen betegnede afleveringen af den skriftlige præsentation som en decideret eksamensopgave af en karakter, som de fleste voksne mennesker med normalt arbejde og færdiggjort uddannelse ofte har glemt alt om.

Lidt vindere er de alle

Man siger, at der i enhver konkurrence er én vinder, mens resten er tabere, men det passer ikke helt i denne dyst, for de fire nominerede, der ikke vandt dysten, har nu papir på, at de tilhører en meget eksklusiv skare i den absolutte top af it-anvendelse i Danmark.

Du kan læse mere om de spændende projekter, som Danmarks fem bedste it-chefer netop nu står bag her: Her er Danmarks fem bedste it-chefer - og deres vinderprojekter.

Innovationen blomster

Det er ikke så mange år siden, at finanskrise og økonomisk afmatning fik topchefer over hele linien til at rebe sejlene og ikke mindst hugge bremserne i, når det handler om innovation og langsigtet udvikling.

I en krisetid opstår der som bekendt hurtigt kortsigtet fokus på bundlinie, produktivitet, effektivitet og automatising.

Dengang var det it-chefernes vigtigste rolle at høste hurtige, driftsmæssige gevinster på it.

Sådan er det ikke længere, lød det klare budskab fra Danmarks fem bedste it-chefer.

Selvfølgelig skal driften være på plads (hvilket er helt essentielt), og selvfølgelig er der fokus på effektivitet og automatiseringer.

Men dette fokus er mere langsigtet, og de fem top-CIO'ers eksempler viser tydeligt, at der i dag i stort omfang er villighed til at forandre og udvikle forretningerne på baggrund af it.

Virksomhedernes topledere forstår og anerkender med andre ord i stigende grad vigtigheden af it og det store potentiale, der ligger i den optimale og nytænkende brug af it.

Det skal en top-CIO kunne

Lad os høre, hvad disse fem top-folk egentlig mener er de vigtigste ting, som en CIO i dag skal kunne.

"Det handler først om fremmest om at have en høj grad af forretningsforståelse og forstå, hvordan både brugerne og slutkunderne oplever det, som vi står bag," lød det fra Caspar Gjerris fra Lån & Spar Bank.

Forretningsforståelse skal CIO'en forstå at veksle til it, lød det. For det handler jo alt sammen om resultater.

Skal mulighederne foldes ud, kræver det, at it-direktøren og topledelsen kan kommunikere problemfrit sammen og hele tiden afstemme forventninger, muligheder og planer med hinanden.

"Vi skal kunne sparke døren ind til direktionsgangen, hvor man ofte ikke lige har tid til at se på det teknologiske, mens vi som CIO'er kan kigge ud af vinduet og se, hvad der er af muligheder for fremtidens forretning. Det skal vi navigere i, så vi eksempelvis kan undgå disruptive tendenser," sagde Claus Hagen Nielsen.

Rigtigt mange CIO'er refererer i dag til finansdirektøren.

Der er nok nogen, der mener, at it først bliver anerkendt som et rigtigt strategisk aktiv, hvis CIO'en begynder at referere direkte til CEO'en.

Det kan imidlertid lange udsigter, da CEO'en i mange virksomheder tager sig af de ting, der er direkte omsætnings-relaterede, mens de interne drifts-spørgsmål varetages af hans næstkommanderende - ofte CFO'en.

Det ændrer imidlertid ikke på, at CIO'en selv skal tage ansvar og lederskab på sig. For netop ledelse er vigtig, hvis it skal være noget og blive anerkendt som noget, der virkelig kan gøre en forskel.

"Vi skal huske at se efter, om nogen egentlig følger efter os," sagde CIO i ISS Henrik Trepka, der var nomineret. Hans store it-projekt kan du læse mere om her.

Kan du tale 'finanssprog

Henrik Trepka pegede samtidig på, at det i høj grad handler om at kunne tale det, som han betegnede som 'finanssprog,' hvis forretningsforståelsen skal omsættes til teknologi-løsninger.

"Vi skal kende forretningen og kunderne, så vi kan være sparringspartnere for ledelsen. Det forudsætter selvfølgelig, at driften er på plads. Den side skal bare køre," sagde han.

Skal træde frem på scenen

Skabelsen af succes og tillid kræver, at CIO'en træder frem på scenen og begynder at byde forretningen op til dans. Det kræver selvsikkerhed, evner og indsigt - samt erkendelsen af, at CIO'en er topleder med ansvar for eget hus.

For eksempel skal en CIO ikke vente på, at nogen andre beder ham om at reducere omkostninger og fokusere på effektivisering og skarpere processer.

"Det skal han da gøre af sig selv," lød det fra Jens Hartmann, der blev Årets CIO sidste år.

"CIO'en skal af sig selv vise, hvad it kan. Han skal ikke vente på, at andre beder ham om at vise det. Og bagefter skal han træde frem og sige "SE, hvad vi kan," sagde Jens Hartmann.

Du kan se ham komme med denne opsang her.

Overblik overblik overblik

CIO'en sidder ofte i en position med en ganske enestående mulighed for at få overblik over hele koncernen på en måde, som det er (stort set) ingen andre i organisationen forundt.

"Det handler jo om at se organisationen som en helhed, hvor processerne skal hænge sammen. Hvad er vigtigst for organisationen lige nu? Det er vi gode til at se," sagde CIO i DSV, Jesper Erichsen.

Vi slutter af med endnu et billede af Årets CIO 2014, Claus Hagen Nielsen, CIO i Cowi, der sluttede af med at understrege, at sådan en titel jo tilhører hele organisationen.

Han har tidligere fortalt, at Cowi stræber målrettet efter at blive det bedste selskab med mottoet 'Act like a winner,' hvor selskabet på alle niveauer vil være 'best in class.'

Hvilket Claus Hagen Nielsen nu har beviset på faktisk er tilfældet.

Læs om de store it-projekter, som Danmarks fem bedste it-chefer, arbejder med:


Sådan er kæmpe SharePoint-portal smeltet sammen med ERP
Claus Hagen Nielsen fortæller, hvorfor og hvordan SharePoint-miljøet er integreret med ERP-løsningerne hos COWI.


Dansk CIO på afgørende mission: Sådan skal fremtidens it fungere
It er ikke bare it. Det er en afgørende konkurrenceparameter, og noget som kunderne har tårnhøje forventninger til. Se hvordan DSV's CIO, Jesper Erichsen, arbejder med at levere it-løsninger, der gør en forskel.


Sådan fik København langt bedre styr på sin it-drift
Vi har lagt it-brandslukningens adrenalin-fix på hylden til fordel for et højere modenhedsniveau. Her fortæller vicedirektør i Københavns Kommune om forvandlingen af byens it.


Fuld styring verden over: Gigantisk it-system kaster ISS ind i fremtiden
20 it-medarbejdere til et firma med 534.000 ansatte lyder voldsomt, men i ISS fungerer det. Alligevel spiller it en særdeles vigtig rolle for ISS. Mød CIO Henrik Trepka.


Sådan har Lån & Spar Bank fordoblet indtjeningen med it
På få år har Lån & Spar Bank vendt en gevaldig it-hovedpine til en dundrende succes med en fordobling af bankens effektivitet og indtjening. Læs her, hvordan bankens CIO tog fat og skubbede boldene i gang.