Arbejdet med at opbygge TDC's nye 4G-mobilnetværk kan nu efter alt at dømme fortsætte uforstyrret, efter at to udenlandske firmaer har sagt ja til at indgå overenskomst med Dansk El-forbund.
Sammen med Dansk Metal havde elektrikerne ellers varslet konflikt mod de to udenlandske firmaer, tjekkiske Pen Com og portugisiske Constructel.
De to firmaer er underleverandører til kinesiske Huawei, som i september i fjor vandt en milliardkontrakt med TDC om at opbygge den danske telegigants nye mobilnetværk.
Konflikten skulle være trådt i kraft i går på Grundlovsdag.
Men kort før deadline har det tjekkiske Pen Com skrevet under på en aftale med Dansk El-forbund, som betyder, at firmaets ansatte er sikret løn- og arbejdsforhold på niveau med deres danske kolleger.
For Constructels vedkommende er der aftalt et afsluttende møde senere i denne måned, hvor en overenskomst skal underskrives. Det oplyser faglige sekretær i Dansk El-forbund, Lars Jensen til Computerworld.
Lukket ned
De danske fagforeninger har siden januar i år presset på for at få overenskomst med de to udenlandske firmaer, men med de nye aftaler er truslen om en konflikt, der kan forsinke TDC mobilnetværk lukket ned.
Ifølge TDC er det en del af aftalen med Huawei, at medarbejdere hos det kinesiske firma og dets underleverandører skal ansættes og aflønnes på danske vilkår og at ansættelserne i øvrigt skal leve op til standarden på det danske arbejdsmarked.
"Vi noterer os med tilfredshed, at der nu er indgået en aftale. Vi har sørget for, at det i kontrakten med Huawei indgår, at arbejdsforholdene for ansatte hos både leverandører og underleverandører skal følge danske standarder," siger presserådgiver hos TDC, Rasmus Avnskjold.
Han ønsker ikke at kommentere, om TDC har lagt pres på Huawei eller andre underleverandører for at få en overenskomst på plads.
Hos Huawei lægger presseansvarlig Signe Brink Wagner ikke skjul på, at det kinesiske selskab har presset på for at få den udenlandske firmaer til at skrive under på en dansk overenskomst.
"Det har helt og aldeles været underleverandørernes valg, om de vil tegne overenskomst eller ej. Det har vi ingen indflydelse på. Men selvfølgelig har vi presset på. Vi synes, en overenskomst er en positiv ting, og vi har ikke været interesseret i en konflikt, der kan forsinke vores arbejde med at opbygge TDCs 4G-netværk," siger Signe Brink Wagner.
"Det er en del af vores kontrakt med samtlige vores underleverandører, at de selvfølgelig skal leve op til gældende love og regler, og at de skal give en løn, der svarer til hvad en dansk medarbejder ville få, og vi har fået dokumentation for, at det gør de. En overenskomst er også en yderligere garanti for, at de lever op til vores krav," siger hun.
Læs også: