[Opdateret, den. 2. april: Denne artikel er en aprilsnar ]
Et gigantisk koks på samlebåndene på flere fladskærmsfabrikker i Asien betyder, at din fladskærm kan ende med at tage sit eget liv.
Adskillige fjernsyn produceret i perioden mellem 2011 og 2014 er nemlig udstyret med banale, men alvorlige samlefejl.
Det er rammerne omkring selve skærmen, der er det store problem.
Den lim, som er brugt til at holde sammen på rammerne, har nemlig vist sig at være for svag og vil gradvist opløse sig selv.
Limen består af adskillige krasbørstige komponenter, der netop skal sikre, at den er kraftig nok til at holde sammen på elektronikken.
Selve limen blandes på fladskærmsfabrikkerne, og komponenterne leveres af en underleverandør.
I det her tilfælde drejer det sig om firmaet JingCheng, der blandt andet har Samsung, Sony, LG og Sharp som kunder.
Uden fladskærmsproducenternes vidende har JingCheng erstattet nogle komponenter med billigere alternativer, der dog har vist sig ikke at være langtidsholdbare.
Fejlen viser sig først efter flere år
Problemet er, at limen godt kan holde i et par år, før den gradvist opløser sig selv. Det forventes, at fladskærme fra 2011 vil falde fra hinanden i løbet af det næste halve år.
Og om halvandet år vil det så være modeller fra 2012, og om to et halvt år vil turen være kommet til 2013-udgaverne.
Det betyder, at fladskærmene ikke længere er omfattet af reklamationsretten, når de går i stykker. Den dækker nemlig kun i en toårig periode fra købstidspunktet:
"Det er naturligvis en helt uacceptabel situation for forbrugerne, der har brugt tusindvis af kroner på nye fladskærme, men juridisk set kan de ikke gøre noget i forhold til reklamationsretten," forklarer Signe Hammel Jensen, der er chefjurist hos Forbrugerombudsmanden.
Hun forventer, at der vil blive indledt massevis af klagesager og endda retssager mod fladskærmsproducenterne, når fjernsynene i bogstaveligste forstand falder ned fra væggene rundt om i de danske hjem.
Hjælp på vej
Brancheforeningen for Forbrugerelektronik beklager, at kunderne nu står i en vanskelig situation, men der er hjælp på vej:
"Jeg er rigtig ked af det på branchens vegne, for det er i bund og grund ikke fladskærmsproducenternes skyld, men derimod en underleverandør som har kvajet sig. Vi vil gøre, hvad vi kan for at kompensere kunderne med udstyr, der skal forhindre, at fjernsynene udgør en sikkerhedsrisiko i hjemmene," siger Frederik Thorstein, der er direktør i brancheforeningen for Forbrugerelektronik, som blandt andet varetager fladskærmsproducenternes interesser.
Han er i øjeblikket i dialog med flere producenter af limpistoler for at se, om det er muligt at få etableret et samarbejde, der kan løse problemet for de mange tusinde danskere, som står tilbage med en fladskærm samlet med dårlig lim.
"Jeg vil dog anbefale, at forbrugere, som har modeller fra 2011 eller nyere, placerer puder eller tæpper foran deres fladskærme, indtil vi har fundet en konkret løsning på problemet. Dermed er der mindre risiko for, at skærmene går i stykker, hvis de falder ned fra væggene eller fra tv-fødder," uddyber Frederik Thorstein.
Det er ikke alle fladskærme, som er omfattet af problemerne med dårlig lim.
De fleste nyere fladskærme fra Samsung, Sony, LG og Sharp er dog ramt, men hvis der er et lille mærkat på bagsiden af fjernsynet med "VX Approved", er der ikke fare på færde.
Opdaget ved et tilfælde
Problemet med den svage lim blev opdaget, efter at de første demonstrationsmodeller fra 2011 - der som de første blev vist frem på messer rundt om i verden - har vist svaghedstegn og er faldet fra hinanden for nylig.
Det fik fladskærmsproducenterne til at gennemgå de fejlbehæftede tv og konstatere, at der var noget galt med limen til rammerne.
Samsung, Sony, LG og Sharp har efterfølgende afbrudt samarbejdet med underleverandøren JingCheng.