Linux buldrer frem - bare ikke på desktoppen.
Open source-styresystemerne har måske stadig en puls, men den er meget svag, og måske kan vi med de seneste års udvikling se en klar aftegning af, hvor Linux egentlig har sin styrke, nemlig i serverrummet.
Der er lidt forskellige estimater af markedsandelen, men meget tyder på, at der i dag kører Linux på mere end hver femte server derude.
Tager man et kig på desktop-tallene for kongeriget siden 2007 og frem til slutningen af 2013, er det meget stilfærdig læsning.
Man kan fristes til at sige, at styresystemet Linux er skubbet så langt bag af dansen i Danmark, at det er svært at se en fremtid, hvor andre end de få dedikerede nørder anvender en Linux-distribution som styresystem.
Læs også: Galleri: Sådan har Linux ændret udseende gennem tiden
Der er sket en opadgående udvikling, og højdepunktet er målt i december 2013, men udbredelsen på de danske harddiske begrænser sig stadig til under én procent af den samlede maskinpark.
De officielle desktop-tal stammer fra FDIM/Danske Medier Research, og de beskriver, hvor mange personer der har besøgt de danske internetsider opdelt efter styresystemet.
Læs også: Her er de 10 mest populære Linux-udgaver
Bemærk at Y-aksens værdi er begrænset til 0,8 procent.
Stadig liv i udviklingen
1.392 personer.
Det er antallet af udviklere, som er med til at biddrage til Linux-kernen på verdensplan. Der er med andre ord stadig liv i udviklingen.
Det er organisationen Linux Foundation, der har lavet rapporten: Annual Linux Development Report, som beskriver antallet.
Siden Linux Foundation begyndte at notere antallet af udviklere i 2005, har næsten 10.000 personer og mere end 1.000 virksomheder skrevet med på Linux-kernen.
Uafhængige udviklere står for den største kodemængde, nemlig 13,6 procent.
En af de helt store bidragere er Red Hat, der står for 10,2 procent af ændringerne. Herefter kommer Intel med 8,8 procent og Texas Instruments med 4,1 procent.
Også IBM, Samsung og Google er med på top 10-listen.
Men hvad mener du? Er der stadig en fremtid for Linux på desktoppen? Vil udviklerne gå i retning af eksempelvis Android eller mere serverorienterede versioner?
Eller det det ligefrem en fordel, at distributionerne ikke er mainstream?
Skriv løs i debatten.
Læs også:
Her er de 10 mest populære Linux-udgaver