Anmeldelse: Nokia Lumia 1020 er et af den slags it-produkter, der skiller sig ud fra masserne. Mens konkurrenterne har mobiler med kameraer, der typisk tager fotos i 4 til 13 megapixel opløsning, har Lumia 1020 hele 41 megapixel at gøre godt med.
Det betyder, at opløsningen er vanvittig høj og faktisk højere end flere professionelle spejlreflekskameraer.
Opløsningen er dog ikke et udtryk for kvalitet, men blot om størrelsen på billedet. Derfor kan det på papiret være nemt at blære sig med mange megapixel, mens billederne i den virkelige verden kan se forfærdelige ud.
Spørgsmålet er, om Nokia kan levere varen? Det vender jeg tilbage til senere.
Kan du huske 808?
Det er faktisk ikke helt uvant for Nokia at smide en fotobombe på mobilmarkedet.
Det skete faktisk tilbage i 00'erne, da Nokia flere gange flyttede grænsen for mobilfotografi. Og det er blot lidt over et år siden, at Nokia lancerede PureView 808, som tager fotos i en opløsning på ligeledes 41 megapixel.
Men mobilen havde Symbian-styresystemet indenbords, og det havde for længst overskredet sidste salgsdato og var begyndt at se lidt muggen ud i kanten sammenlignet med konkurrerende styresystemer som Apples iOS og Googles Android.
Derfor fik mobilen formentlig ikke det publikum, som den måske havde fortjent.
Siden Nokia giftede sig med Microsoft, har der været rygter om, at arven fra PureView 808 skulle videreføres til Windows Phone.
Og det er nu endelig sket med Lumia 1020 med Carl Zeiss-objektiv, optisk billedstabilisering og de 41 megapixels.
Stor dreng - stort kamera
Mobilen er ligesom de andre modeller i Lumia-serien udført i polykarbonat - en hård og kompakt plastikform - og fås i forskellige farver, alt efter hvor meget man har lyst til at skille sig ud fra mængden med sin mobil.
På et punkt kan man dog ikke undgå at vække lidt opsigt. Mobilen er nemlig en stor dreng, og vægten er i den høje ende med 157 gram.
Det er dog mindre end bassemanden Lumia 920, der roder rundt omkring 185 gram. På bagsiden buler kamera-delen en smule ud, og det betyder, at mobilen, når den ligger på ryggen, ikke ligger helt fladt, men rejser sin overkrop en smule.
Selve kameraet på bagsiden er ikke ligefrem diskret, og det er uden tvivl med til at signalere, at det her er en kameramobil.
Ja, faktisk er det næsten mere et kamera, end det er en mobil.
Windows Phone på godt og ondt
Lumia 1020 er naturligvis udstyret med styresystemet Windows Phone, som Nokia har valgt at storsatse på.
Og samarbejdet med Microsoft har endda ført til, at finnerne faktisk er blevet købt af softwaregiganten, men en egentlig overtagelse er ikke trådt i kraft endnu.
Inde i maskinrummet på Lumia 1020 sidder en dualcore processor, som egentlig matcher softwaren fint, og der er ikke host eller hak, når der navigeres rundt i menuerne.
Der er 32 gigabyte intern lagerplads, men der er allerede forsvundet lidt til styresystemet til at begynde med.
Der er dog også 7 gigabyte gratis opbevaringsplads at hente på online lagertjenesten SkyDrive, der er en integreret del af Windows Phone.
Muligheden for at udvide lagerkapaciteten manuelt med et hukommelseskort er ikke til stede på denne mobil, og det er i øvrigt en trend, som er gennemgående for rigtig mange topmodeller i dag.
Skærmen imponerer ikke
Skærmen er ikke helt lige så god som de bedste i Androidland, og farverne er ikke helt lige så flotte. Tag hvid for eksempel, der kan virke lidt grumset. Det er dog først ved direkte sammenligning, at de fleste vil bemærke forskellen.
Opløsningen er heller ikke så imponerende. De bedste Android-modeller kører i dag fuld HD, mens Nokia Lumia 1020 nøjes med 1.280 gange 768 pixel.
Begrænsningen ligger i Windows Phone, der formentlig først i næste version vil understøtte HD-opløsning i 1.920 gange 1.080 pixel. En version som i øvrigt meget snart ventes lancereret.
Med sin 4,5 tommer skærm er den nuværende opløsning ikke for lav, men i den ideelle verden var Lumia 1020 udstyret med en 4,7 tommer skærm med fuld HD-opløsning - eksempelvis som HTC One.
Det havde løftet mobilen et niveau.
Stærk på navigation
Der er meget positivt og negativt at sige om Windows Phone. En del af kritikken er den samme, som vi gav eksempelvis Lumia 920, da styresystemet ikke er ændret væsentligt det seneste år. Så det bliver ikke til en fuldkommen gentagelse her.
Jeg vil blot nævne, at især integrationen af Bing med danske øjne ikke er særlig vellykket, og det er irriterende, at søge-knappen på fronten af telefonen er svejset sammen med Microsofts egen søgemaskine.
Til gengæld skal Nokia ligesom på 920'eren have ros for at have tilføjet en mængde programmer og funktioner til mobilen, der giver den mere værdi. Især navigationsdelen HERE er virkelig i en klasse for sig.
Her er glimrende navigation med offentlig transport (via Rejseplanen) og bil med dansk stemmevejledning. Desuden er det muligt at downloade kort over hele lande til offline brug, og dermed kan mobilen bruges til at vise vej i udlandet, uden du skal frygte at få en regning for dataroaming.
Kameraet er ren topklasse
Der er ingen tvivl om, at Lumia 1020 skal sælge sig selv på kameraet. Men hvor godt er det egentlig?
Jo, det er helt klart et af de bedste til mobiltelefoner i øjeblikket. Kvaliteten er så absolut i topklasse.
Med den meget høje opløsning kunne man frygte, at billederne ville være hærget af billedstøj. Men det er ikke tilfældet.
Selv når der i et billedbehandlingsprogram som Photoshop zoomes ind til 100 procent visning af de meget store billedfiler, er mængden af 'gryn' på et acceptabelt niveau.
Og her på redaktionen har vi udskrevet A3-print af billederne, som ser virkelig flotte ud.
Jo mørkere omgivelser uden brug af blitz, desto mere billedstøj vil der dog optræde i billedet. Men sådan er det også med andre kameraer/mobiler.
Generelt er det dog imponerende, hvad Nokia Lumia 1020 kan præstere, og det gør den til den aktuelt mest interessante mobil, hvis du virkelig går meget op i fotos.
Ekstra kamerasoftware
Ligesom med navigationsdelen har Nokia tilføjet ekstra software til kameraet, hvor jeg især er blevet begejstret for Pro Cam.
Her er det muligt at justere en lang række indstillinger og ikke mindst tage manuel kontrol med hvidbalance, ISO og eksponeringskompensation.
En lækker detalje er, at det virtuelle betjeningshjul på skærmen kan bruges til at styre fokus. Dermed kan der arbejdes med dybdeskarpheden, og det er muligt at skabe flotte, slørede baggrunde.
Da billederne er i meget høj opløsning, er det via telefonen - eller efterfølgende på din computer - muligt at beskære dem ret kraftigt, men alligevel få fornuftige fotos ud af det.
Nokia har også tilføjet Smart Cam til Lumia 1020, der tilbyder en række muligheder, som blandt andet gør det muligt at fjerne objekter eller personer, som bevæger sig gennem dit billede. Det er også muligt at sammensætte en 'actionsekvens', hvor flere fotos samles til et.
Ergonomisk kamera-greb
Som en bonus har Nokia udviklet et kameragreb specielt til Lumia 1020. Det fungerer som en slags hylster, som telefonen placeres i.
Dermed bliver hele herligheden naturligvis noget større og tungere, til gengæld giver det et virkelig solidt tag på telefonen. Mens det måske ikke ser frygtelig kønt ud, så er det ergonomisk suverænt.
Der sidder et indbygget batteri i kameragrebet, og dermed kan den fodre telefonen med strøm, og der er dermed udvidet legetid med billeder og videoer. Ifølge Nokia skal det kunne give 285 flere fotos eller 48 minutters video.
Grebet har også en stor udløserknap på toppen, der sidder perfekt ved pegefingeren. Og der er også et hul i bunden, så mobil og greb kan monteres på et kamerastativ.
Kameragrebet følger dog ikke med Lumia 1020, så der skal smides yderligere en stak hundredekronesedler på disken for det.
Er det nu, du skal du købe?
Når billeder tages i en opløsning på 41 megapixels (4.352 gange 7.712 pixel), fylder de ikke overraskende meget mere end billeder i lavere opløsning.
Samtidig producerer kameraet to versioner af samme foto, et i høj opløsning og et i lavere opløsning, 1.728 gange 3.072 pixel.
Det kan bruges til deling via mail eller sociale netværk.
Det betyder, at et billede (og altså to filer) nemt kommer til at fylde cirka 10-12 megabyte, og dermed vil en 'triggerhappy' fotograf uden de store problemer fylder en del af lagerpladsen på telefonen, hurtigere end du kan sige 'cheese'.
En ulempe ved Lumia 1020 er i øvrigt, at det ikke er muligt at overføre de store filer trådløst.
Hvis du skal have billederne ud, kræver det, at du kobler mobilen til computeren og manuelt overfører.
Nokia arbejder dog på en løsning, så det bliver muligt at flytte de store filer til eksempelvis online lagertjenester uden brug af pc.
Den aktuelt mest interessante Windows Phone
Det seneste år er der ingen tvivl om, at Nokia har været den producent, som har gjort allermest for at få Windows Phone til at fremstå mere sexet.
Finnerne har været opfindsomme og innovative, og Lumia 1020 er en på mange måder gennemført mobil, som især vil være et hit blandt fotofolket. Også selv om den for nogle vil virke som lidt af et monster.
Kameradelen er kort sagt i en klasse for sig, og Nokia skal have stor ros for at have tilføjet sin egen software til styresystemet.
Mobilen er dog ikke perfekt. Skærmen kunne være bedre, Windows Phone irriterer stadig på nogle områder, og et prisskilt - i skrivende stund - på 5.000 kroner er ikke ligefrem ren lokkemad.
Derfor er det svært at være fuldkommen forelsket i Lumia 1020, selv om den gør det til en fornøjelse at tage billeder.
Men hvis du skal have ny telefon, og du er frisk på Windows Phone, er Lumia 1020 helt klart det bedste valg på denne platform i øjeblikket.
Nokia Lumia 1020 ender på karakteren fire ud af seks.
Test-fotos - Del 1
Her følger et lille udvalg af vores testfoto med Lumia 1020. Billederne er ubehandlede. Klik på dem for at se dem i større format.
Test-fotos - Del 2
Klik på billederne for at se dem i et større format.