"Hvis jeg har mere viden på min skærm, end jeg kan bruge i mit hoved, så er det ikke it, jeg mangler - det er IQ."
Sådan lød et af en række skarpe budskaber, da Nils Villemoes, tidligere lektor ved Institut for Organisations- og Virksomhedsledelse på Handelshøjskolen i Aarhus, for et par uger siden holdt et veloplagt foredrag for it-chefer og HR-chefer.
"Alt det der med it handler om at informere os om, hvordan verden ser ud, og da den ændrer sig hele tiden, så kan it i sig selv ikke gøre det. Det er også derfor, at der ligeså stille sker en erkendelse af, at det ikke er nok med it," lød det fra Nils Villemoes.
"Det er ikke it i sig selv, det handler om - det er de mennesker, der går ind i det, med deres nysgerrighed, interesse og engagement. Det er dem, der får det til at fungere."
Foredraget fandt sted på KEA (Københavns Erhvervsakademi), der stod bag arrangementet sammen med Computerworld og IT-Jobindex.
Kan strategier betale sig?
Nils Villemoes kom i foredraget, som du kan se herunder, vidt omkring uddannelse, økonomi, organisationer, finanskrisen og kunsten at lægge en strategi - og afvige fra den, når det bliver nødvendigt.
Men kan det så overhovedet betale sig at lægge en strategi, vil den vakse tilhører måske spørge?
"Ja," lød svaret fra Nils Villemoes, "for hvis så omstændighederne ændrer sig, er du den første, der opdager det. Så er du bedre stillet end dem, der ikke har en strategi, for du ved, at det ikke er der, du skal hen. Det vil sige, at du kan ændre kursen undervejs."
"Sådan er det også med budgetter. Det er noget, man lægger, så man har noget at afvige fra."
Derfor er problemer positive
Nils Villemoes' nåede i foredraget også lige at give en skarp analyse af it-boblen, der bristede omkring årtusindskiftet:
"En hel masse mennesker mistede noget, de aldrig havde haft. Det kan da ikke være andet end en fordel at slippe af med det."
Og så forklarede han, at vi generelt skal anskue problemer som noget positivt.
"Virksomheder er baseret på, at der er problemer, som andre folk er interesserede i at betale for at få løst. Hvis vi ingen problemer havde, havde vi ingen virksomheder."
Se foredraget på video
Se foredraget med Nils Villemoes, tidligere lektor ved Institut for Organisations- og Virksomhedsledelse på Handelshøjskolen i Aarhus:
Læs også:
10 år efter kontroversiel artikel: Er it stadig ligegyldigt?