Artikel top billede

(Foto: Top 100 201120110928Foto: Torben Klint /)

Danmarks bedste it-virksomheder har ondt i indtjeningen

Velkommen til Top 100 2013: Danmarks bedste it-virksomheder har på blot et år fået markant sværere ved at tjene penge. Men der er en vej ud af problemerne.

Computerworld mener: Der var engang, hvor hverdagen i it-branchen var en fest: Pengene strømmede ind, og der var højt til loftet.

I dag er det blevet dagligdag, branchen (og dens kunder) er blevet modne og langt skarpere, og der kæmpes fra hus til hus om nye ordrer, solide markedsandele og de gode folk.

Sådan skal det også være.

Computerworld præsenterer i den kommende tid Danmarks bedste it-selskaber inden for en række kategorier og it-brancher, som tilsammen dækker de fleste afkroge af den danske it-industri.

I Top 100 har vi gennemgået regnskaberne for de 176 største og mest betydingsfulde danske it-selskaber, som tilsammen kan give et pejlemærke for sundhedstilstanden i den danske it-branche.

Vinderne, som afsløres sidst i september 2013, er alle solide vækstforretninger, som alle it-virksomhederne kan lære noget af.

De slår nemlig markedet, har mere vækst, mere fremgang og er bedre drevet end alle de andre.

Og det er nødvendigt at holde øje med i en tid, hvor den danske it-industri overordnet er under pres.

Faktisk er branchen - vurderet ud fra de 176 analyserede regnskaber - under større pres, end vi nogensinde har set før.

Lad os først slå fast: Der er stadig masser af penge og masser af ordrer i markedet. Men it-branchen har i løbet af blot et år fået markant sværere ved at hente gevinsten på hver omsat krone hjem.

Meget svært ved at tjene penge

Samlet har de analyserede 176 danske it-virksomheder haft en svag vækst i omsætningen på blot 0,6 procent, hvilket er faretruende lavt og reelt svarer til en tilbagegang, hvis vi tager højde for prisudviklingen og den almindelige inflation.

Det mest markante signal om en industri under pres finder vi imidlertid i it-industriens evne til at tjene penge - og altså til at omsætte de solgte produkter til gevinst på bundlinien, når omkostningerne er trukket fra.

De 176 bedste danske it-firmaers samlede indtjening efter skat faldt nemlig fra 2011 til 2012 med hele 30 procent.

I 2011 landede de i alt landede et samlet overskud på 9,47 milliarder kroner, mens de i 2012 tilsammen kunne sætte 6,56 milliarder kroner i banken.

Derfor går indtjeningen ned - måske

Tallene er helt generelle og dækker over store udsving i branchen, hvor ikke mindst forhandlere og producenter af branchesoftware skiller sig ud som den eneste rigtigt markante vækst-motor i it-branchen med en vækst i indtjeningen efter skat på næsten 53 procent.

På de fleste andre områder ser det straks værre ud.

Alligevel har vi på hvert område identificeret selskaber, der gør det rigtigt godt, og som er i vækst. Og dem kan vi alle lære noget af.

Sværere ved at omsætte til overskud

Tilbagegangen og de presse indtjeningsmarginer er udtryk for, at en række af it-branchens spillere har fået sværere ved at udnytte hver omsat krone og omsætte den til kontant gevinst på bundlinien.

Det kan der være mange forklaringer på:

- Øget konkurrence presser priserne i bund.

- Skrappere og mere prisbevidste kunder er blevet bedre til at sikre sig skarpe priser.

- It-virksomhederne forventede bedre tider i 2011 og oprustede derfor for hurtigt. Og nu er det svært, tidskrævende og dyrt at nedskalere.

Tage egen medicin

Effektiviseringer og automatiseringer har i flere år været en drivende kraft i ikke mindst salget af forretningssystemer til både virksomheder og det offentlige.

De smarte it-systemers helt unikke evne til at håndtere systematiske og relativt ens opgaver har fået mange direktører til at overveje, hvor mange gange månedsløn, firmaet ville kunne spare ved at investere i et it-system.

Det paradoksale er, at regnskabstallene for de 178 danske it-virksomheder tyder på, at it-branchen ville have gavn af at tage sin egen medicin, hvis der igen skal vækst og fremgang i indtjeningen: Omkostningerne skal ned, processer og sagsgange skal automatiseres, organisationerne skal slankes, og gevinsterne skal hentes hjem.

Det kræver skarpt blik på bundlinien og godt købmandskab.

Når stormen er drevet over, er det fortsat de digitalt stærkeste virksomheder, der er bedst rustet til fremtiden.

Velkommen til Top 100 årgang 2013.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering