Artikel top billede

Vidner i 12 år gammel svindel-sag: Skyldige går fri

Skyldige i en mere end 12 år gammel svindel-sag i it-branchen er gået fri, fortæller flere vidner i forbindelse med kæmpe erstatningssag.

En af landets største, og mest langstrakte svindelsager, er slet ikke fuldt opklaret.

Faktisk er skyldige gået helt fri af straf.

Det afslører dokumenter fra Vestre Landsret i erstatningsopgøret efter Memory Card Technology-skandalen, hvor udsagn fra flere centrale vidner i sagen er refereret.

Af vidneudsagn fra den tidligere bestyrelsesformand Kjeld Ranum, der i dag er 74 år, fremgår det, at ledende medarbejdere betragtede stifter, hovedaktionær og topchef John Trolle, som "..en slags "godfather".

John Trolle er da også den eneste i den store svindel-sag, hvor bankerne Danske Bank og Nordea mistede mere end en halv milliard kroner, der er blevet dømt i en straffesag.

Han afsoner seks års fængsel for bedrageri. 

Oprindeligt var en håndfuld personer sigtet, tre personer blev tiltalt, men i sidste ende blev kun John Trolle dømt i Landsretten.

Under erstatningssagen imod John Trolle, revisorer og bestyrelsesmedlemmer, der netop blev afgjort for en måneds tid siden - mere end 12 år efter virksomhedens kollaps - er status ifølge vidner altså, at nogle er gået fri i sagen.

"Når han (Kjeld Ranum, red) ser bagud, er det hans vurdering, at John Rasmussen Trolle ikke var i stand til at gennemføre svindelnumrene, uden at nogen fik kendskab til dem."

Personer i virksomheden

"Der har da også været personer i virksomheden, som kendte John Rasmussen Trolles regnskabsmanipulationer," hedder det i følge referatet af den tidligere bestyrelsesmedlems vidneudsagn fra 2013.

Dokumenterne udgør den netop afsagte dom i erstatningssagen, hvor revisorerne i sidste ende kommer til at hænge på en regning på 177 millioner kroner.

Bestyrelsen blev frikendt og John Trolle skal egentlig betale de 177 millioner kroner til bankerne, men i praksis hænger revisionshusene PwC og Ernst & Young nok på regningen.

Læs mere om det her.

Sætter ikke navne på

Hvem i virksomheden, der kendte til regnskabsmanipulationerne, men ikke er blevet dømt for det, fremgår ikke af beskrivelsen af Kjeld Ranums vidneudsagn.

Også en anden central person i virksomheden fremfører samme opsigtsvækkende påstand i forbindelse med erstatningssagen i Vestre Landsret.

40 procent uopklaret

Peter Bonefeld Rønde, der var tidligere lagerchef og logistikchef i Memory Card Technology, hvor der blandt andet blev svindlet med lagerværdien af hukommelseschipkortene, går faktisk endnu længere end den tidligere bestyrelsesformand.

Han var selv sigtet i sagen i to år inden sigtelsen blev droppet af politiet, oplyser han.

I hans nylige vidneudsagn hedder det:

"Det er hans indtryk, at der under straffesagen kun er afdækket en del af de uregelmæssighederne i MCT. Der har nok været involveret flere end John Rasmussen Trolle i de strafbare forhold. Måske er kun "cirka 60 cm ud af en meter" kommet frem."

Peter Bonefeld Rønde peger, ifølge referatet fra den nye dom, ikke direkte på navngivne personer.

John Trolle: Tag ansvar
Det samme gælder i øvrigt hovedpersonen selv. For faktisk har John Trolle selv været inde på noget af det samme.

I bogen en "Svindlers storhed og fald" om John Trolle og Memory Card Technology-sagen gengives brudstykker fra et talepapir, som John Trolle har anvendt.

Talen holder John Trolle for et erhvervsnetværk nogle år efter it-virksomheden er kollapset, og hvor politiet for alvor er på nakken af ham.

John Trolle fortæller, ifølge bogen:

"Jeg personligt kender godt mit ansvar og tager det gerne med oprejst pande; det var der måske et par stykker eller flere, der burde overveje, om ikke det ville klæde dem."

I en anden af landets store erhvervsskandaler, der også havde sit udspring i it-branchen, nemlig IT Factory-sagen blev både Mikael Ljungman og Stein Bagger dømt fængselsdomme.

Men i den sag mangler næsten fem år efter sagen kom frem, fortsat omkring 200 millioner kroner.

Iøvrigt er et voldeligt overfald på en investor i IT Factory fortsat uopklaret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Bliv klogere på de digitale transformationer hos Danmarks største virksomheder

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere