Billige optiske netværk kommer nærmere

En forskergruppe hos den amerikanske chipproducent Intel har udviklet en teknik, som gør det muligt at bygge optiske netværk, der er baseret på billigt silicium i stedet for dyre og eksotiske materialer. Hastigheden er nu oppe på en gigahertz.

En gruppe forskere hos chipproducenten Intel har udviklet en teknik, som gør det praktisk muligt at bruge det billige materiale silicium i fremtidens optiske netværkskomponenter og dermed skære en god bid af prisen.

- Det her er et vigtigt skridt på vejen til at konstruere optiske enheder, som kan flytte data rundt inde i en computer med lysets hastighed, siger teknisk direktør Patrick Gelsinger fra Intel i en pressemeddelelse.

Både Intel og andre producenter af komponenter til netværksudstyr er interesserede i at finde et billigt alternativ til de materialer, der i dag anvendes i fiberoptiske kredsløb. Silicium er billigt og har både elektriske og optiske egenskaber, der gør materialet interessant for den fiberoptiske industri.

Intel forventer, at teknologien i løbet af dette årti vil nå op på en hastighed på 10 gigahertz eller mere. Hvis det samtidig kan lade sig gøre at producere tilstrækkeligt små kredsløb, vil det give nye muligheder for billigt at transmittere data ved hjælp af lys i netværksudstyr og i sidste ende også i selve computerne.

En af fordelene ved at skifte elektroner ud med fotoner er blandt andet, at det er lettere at sende flere datakanaler gennem det samme kabel ved forskellige bølgelængder. Det kan hjælpe med at konstruere avanceret netværksudstyr, uden at kompleksiteten og mængden af kabler vokser eksponentielt.

Samtidig har fiberoptik generelt bedre ydelse ved netværkshastigheder på mere end 10 gigabit per sekund end almindelige kobberkabler med Ethernet.

Intels forskere har presset hastigheden på siliciumbaserede fiberoptiske modulatorer forbi 1 gigahertz-grænsen. Det er mere end 50 gange hurtigere end de resultater, Intel tidligere har opnået.

Intels nye siliciumbaserede fiberoptiske modulator splitter en infrarød lysstråle i to dele. En nyudviklet transistorlignende enhed inducerer et faseskift i den ene del af lysstrålen ved hjælp af en elektrisk ladning fra transistoren.

Når lysstrålen samles igen, vil faseskiftet "slukke" for lyset, der kommer ud af modulatoren, og på den måde er det muligt at skabe et digitalt signal ved at lade 1-taller og nuller være repræsenteret ved hjælp af henholdsvis faseskift og intet faseskift.

Relevant link

Intels forskningsrapport




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere