Fortæl mig, hvad du synes godt om, og jeg skal fortælle dig, hvem du er. Det kunne være overskriften på et nyt projekt, hvor de britiske forskere Michael Kosinski og David Stillwell har analyseret titusindvis af Facebook-profiler sammen med Microsoft Research. Selv om de fleste brugere fortæller meget om sig selv på Facebook, er der trods alt ting, som man ikke ønsker at dele på det sociale netværk. Det kan være politiske holdninger, religion eller andet, som er personligt og privat.
Men forskerne har opdaget, at en systematisk analyse af brugerens "synes godt om" tilkendegivelser på Facebook faktisk kan afsløre rigtig meget om den pågældende person. Så meget, at man kan tegne et rimelig detaljeret billede. Det er blandt andet køn, etnisk herkomst, seksuel orientering og politisk tilhørsforhold, som kan forudsiges med stor nøjagtighed.
Det er måske ikke så underligt, at kvinder klikker "Like" på andre ting end mænd, og forskerne kunne da også gætte sig frem til brugerens køn med 93 pct. nøjagtighed blot ved at kigge på "synes godt om" tilkendegivelser. Så er det måske mere overraskende, at forskerne kunne skelne mellem hvide og afro-amerikanere i USA med hele 95 pct. nøjagtighed.
Det stopper ikke her. Dine "Likes" kan også bruges til at regne ud, om du er hetero- eller homoseksuel, og her kunne forskerne gætte rigtigt i 88 pct. af tilfældene for mænd og 75 pct. for kvinder. De kunne også gætte sig frem til brugerens intelligens-kvotient, civilstand og forbrug af tobak og stoffer.
Softwaren kan også med stor nøjagtighed vurdere, om der er tale om en kristen, muslim eller person med anden religion.
Det var endda muligt at forudsige, om brugerens forældre gik fra hinanden inden dennes 21-års fødselsdag. Her kunne softwaren gætte rigtigt i 60 pct. af tilfældene.
Kender du typen?
Men det er også muligt at tegne en mere kompleks personligheds-profil baseret på dine Likes. De fortæller blandt andet, om du er spontan, metodisk, genert eller udadvendt. Her er nøjagtigheden ikke helt så god, men resultatet er stadig brugbart.
Der er analyseret 58.000 Facebook-profiler fra USA i undersøgelsen, og samtidig har deltagerne udfyldt et spørgeskema med deres personlige data.
De britiske forskere advarer nu om, at annoncører, myndigheder eller dine egne Facebook-venner kan bruge analyseprogrammer til at afsløre meget private oplysninger, som du måske slet ikke ønsker at dele. Det bliver hele tiden sværere at kontrollere, hvad der kommer ud på sociale netværk.
"Jeg er en stor fan og aktiv bruger af fantastiske teknologier som Facebook. Jeg elsker automatiske boganbefalinger eller at Facebook finder relevante historier til min nyhedsfeed. Men jeg kan forestille mig situationer, hvor de samme data bliver brugt til at forudsige politiske holdninger eller seksuel orientering, som kan udgøre en trussel mod friheden eller endda livet," siger forskeren Michael Konsinski.
Forskerne har også lavet en side, hvor du kan få analyseret dine egne Likes og se, hvad de fortæller om dig. Jo flere gange du har klikket "synes godt om" på Facebook, jo mere detaljeret og nøjagtig bliver profilen. En forklaring af, hvordan det fungerer, findes her. Så kan du selv vurdere, om softwarens analyse af din personlighed holder stik.