Artikel top billede

Denne mand har undersøgt din ip-adresse

Kreativ spansk mand skulle bruge blot 10 timer på at undersøge alle internettets fire milliarder IPv4-adresser.

Læs også:
Ren Kafka: Danske drenge pengeafpresset via pc-spil

Hackere slår til mod Apple: Historisk stort Mac-angreb

Syv procent af ip-adresserne i hele verden svarer igen, hvis du spørger om svar.

284 millioner IPv4-adresser svarer på de forespørgsler, som spanieren Damià Soler har sendt ud til alle ip-adresser i verden.

Testen foregik ved at udsende en såkaldt ping pakke til én ip-adresse ad gangen, og herefter registrerede Damià Soler, om de bagvedliggende systemer svarede på hans forespørgsel.

Godt 4,3 milliarder pakker blev det til i alt, hvilket samtidig svarer til det samlede antal IPv4 adresser i verden.

Spanieren skriver, at han udførte testen for at vise, hvor hurtigt oplysningerne kan skaffes.

Forsøget forløb dog ikke helt uproblematisk.

"Under eksperimentet modtog vi klager fra organisationer relateret til scanningen," skriver Damià Solers.

Nettet kortlagt på blot 10 timer

Damià Solers brugte 10 timer på at kort lægge hele internettet.

Gennem testen afsendte og modtog han i alt 232Gb netværksdata fra sin internetforbindelse, der kunne håndtere 50 Mbit i sekundet, fremgår det af Damià Solers blog.

"Alle med viden om C-programmering og 230 kroner kan kortlægge alle internet-adresser på mindre end 10 timer," skriver Damià Soler.

De 230 kroner er gået til Damià Solers internetudbyder som betaling for forbrugt internettrafik.

Spanieren modtog ingen modsvar eller fjendtlig aktivitet i respons til testen.

"Dog modtog vi trafik fra et stykke udstyr, der har sendt os svar på vores ene ping i flere timer kontinuerligt og gentagne gange. Vi formoder, at det skyldes ip-fejl i vedkommendes netværk," skriver han.

Europæerne svarer lystigt igen

Ip-adresser administreres af såkaldte netværks informations centre, i Europa er det Ripe, der står for at tildele ip-adresserne.

Ved at sammenregne de enkelte ip-netværk, ses det, at det er maskinerne i Europa, der snakker mest, hvis man spørger dem.

På billedet ses et grafisk overblik over, hvordan svarene for hver enkelt klasse /8 netværk er fordelt. Det vil sige fra 0.X.X.X til 255.X.X.X.

Første led i angreb

En umiddelbar uskadelig ping-test, ses ofte som allerførste led i et decideret angreb, hvor angriberne vil vide, om der eksisterer bagvedliggende systemer bag ip-adressen.

Det kunne eksempelvis være en computer, server eller netværksudstyr.

"Det er klart, at hvis du kan se maskinerne i live via ping, så er det første skridt," siger it-sikkerhedsekspert Thomas Wong fra virksomheden FortConsult og forstsætter:

"Derefter kan du eksempelvis gå videre med at undersøge, hvilke porte og dermed hvilke services, der er adgang til bagved ip-adressen."

Spanieren, der har udført testen, fremhæver dog, at angreb ikke har været hensigten med at udføre eksperimentet.

"Ping kan være det første skridt til en mere sofistikeret angreb, det er ikke hensigten med dette eksperiment," skriver Damià Soler.

Lignende forsøg udført med port-scanning

Et lignende forsøg blev fortaget i 2007, da udviklerne bag det anerkendte og vidt benyttede værktøj nmap udførte en port-scanning, der viste, hvilke porte, der er rent statistisk benyttes mest.

"I dag eksisterer der en liste i programmet nmap, der viser mest benyttede porte, som er baseret på netop denne test," siger Thomas Wong.

Ganske som for Damià Soler, skabte det også et problem for nmap udviklerne under udførelsen af testen.

"Udviklerne brugte deres egen internet forbindelse, og blev kontaktet af deres teleselskab, der gennem overvågning opdagede, hvad han havde gang i," siger Thomas Wong og afslutter:

"Men da de fandt ud af, at det drejede sig om udviklerne fra nmap, tilbød faktisk at de kunne udføre testen direkte hos teleselskabets hurtigere internetforbindelse."

Læs også:

Ren Kafka: Danske drenge pengeafpresset via pc-spil

Hackere slår til mod Apple: Historisk stort Mac-angreb




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere