Artikel top billede

Sådan sikrer vi Danmark mod it-kriminelle

Fælles retningslinjer, varslingstjenester og standarder skal sikre os imod, at it-kriminelle får fingrene ned i kagedåsen. Vi går i den rigtige retning, lyder vurderingen.

EU vil gerne have en fod indenfor, når det handler om den digitale sikkerhed i de virksomheder og offentlige institutioner, som findes i medlemslandene. 

Derfor har man formuleret et udkast til direktiv, der skal sætte it-sikkerheden i mere faste rammer.

Formålet er at forpligte landene, når det gælder både forebyggelse og håndtering af sikkerhedsepisoder.

Derudover vil det europæiske fællesskab gerne opstilling en række generelle sikkerhedskrav til udvalgte markedssektorer og den offentlige forvaltning i landene.

Konsekvenser for it-branchen

Vedtages direktivet, vil det få konsekvenser for hele den offentlige sektor og en lang række private aktører som eksempelvis banker, energisektoren, transportsektoren og virksomheder, der beskæftiger sig med at levere internetservices til eksempelvis e-handel eller i form af cloud-tjenester.

Selv om det vil holde erhvervslivet i en strammere snor og lægge en ekstra post ind i budgettet, så tager Dansk Industri mod tiltaget med åbne arme.

"Det er rigtig fornuftigt, at EU får sat fokus på beskyttelse af kritisk infrastruktur. EU har på dette område længe haltet bagefter USA, hvor man gennem flere år har haft standarder for sikkerheden i disse sektorer. Det kommer ganske vidst til at medføre visse omkostninger, men det er penge givet godt ud, fordi det er et vigtigt samfundsproblem der skal løses," siger chefkonsulent Henning Mortensen, DI ITEK.

Danmark er godt på vej

Som i så mange andre EU-spørgsmål er Danmark godt på vej.

I kongeriget Danmark har vi allerede mange af de foreslåede tiltag på plads, eksempelvis etableringen af Cert-tjenester.

Der bliver nemlig foreslået, at der skal oprettes nationale Cert-organisationer og nationale myndigheder, der skal sørge for et beredskab til at sikre infrastruktur og kommunikation til de øvrige medlemslande.

Det kan vi godt sætte flueben ved.

Derfor er det muligheden for at få indført en række fællesstandarder, der gør industriforeningen glad.

"Der lægges flere steder op til, at de nationale myndigheder kan fastsætte deres egne nationale regler eksempelvis med hensyn til sanktioner og med hensyn til magtudøvelsen. Det er vigtigt, at der generelt harmoniseres så meget som muligt også på dette område, således at virksomheder, som har aktiviteter på alle europæiske markeder ikke skal respondere på 27 forskellige måder," siger han.

Direktivet kan læses her.

Læs også:
EU i oprør: Telebranchen er ved at kapre internettet

EU på trapperne med nye regler for databeskyttelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere