Fælles indkøb kan give millionbesparelser

De standardiserede rammeaftaler for indkøb af fællesoffentlig sags- og dokumenthåndtering (FESD) åbner mulighed for millionbesparelser. Betingelsen er, at de offentlige organisationer kan blive enige om fælles indkøb.

Det er dyrt at handle individuelt. Den sandhed synliggøres med al ønskelig tydelighed i rammekontrakterne, som netop er indgået med leverandørerne af løsninger til FESD?en.

Prisforskelle her på op mod 75 procent mellem små og store kunder inspirerer Finansministeriet til at komme med et vink med en vognstang.

- Koordinér indkøbene, lyder opfordringen fra Finansministeriets departementschef, Karsten Dybvad, der som formand for Projekt Digital Forvaltning skrev under på rammekontrakterne.

Med rammeaftalerne kan det offentlige udnytte ressourcerne bedre, og man får bedre løsninger. Men aftalerne skal udnyttes fuldt ud, pointerer han.

- Der er også besparelser, hvis man handler individuelt, men de er endnu større, hvis man går sammen.

Skal tage hensyn

Karsten Dybvad noterer, at organisationerne i deres adfærd skal tage hensyn til skatteborgerne, og at man fra centralt hold må overveje, hvordan det kan befordres.

- Vi kan måske hjælpe organisationerne til at finde sammen, eller sørge for at topcheferne er engagerede, så det økonomiske aspekt kommer med i overvejelserne. I staten vil vi tage initiativ til at synliggøre det her på ledelsesniveau.

Tvinge nogen kan han ikke. At gå videre vil kræve en politisk beslutning, siger departementschefen, som venter, at mange vil være interesseret i at gå sammen for at få prisen ned.

Forretningsmodellen i FESD-projektet viser voldsomme prisforskelle mellem de tre arketyper på 100, 300 og 1.000 brugere, den opererer med.

Med 1.000 brugere får man prisen ned på omkring en tredjedel af, hvad den lille indkøber med 100 brugere må slippe. Nemlig til mellem 1.500 og 2.500 kroner mod op til 7.500 kroner for at købe de nødvendige licenser.

Forskellen endnu større
Forskellen bliver endnu mere grel, når man indregner hardware, uddannelse, organisationsydelser og så videre. Så løber regningen for den lille indkøber op i omkring 20.000 kroner per bruger, mens regningen for den store organisation stiger relativt mindre til cirka 5.000 kroner ? en besparelse på 75 procent.

- Forretningsmodellen passer godt ind i udmeldingerne fra strukturkommissionen, som lægger op til sammenlægninger blandt amter og kommuner. Derudover illustrerer den, at virkelig mange i det offentlige har betalt for meget for deres it, siger Lars Frelle-Petersen, projektleder på FESD.

Flere af de såkaldte særtog, de 11 kommuner, amter og statslige myndigheder der har været med til at køre projektet i gang, taler allerede om fælles indkøb. Blandt dem Ribe og Sønderjyllands Amt, der arbejder tæt sammen i en fælles beslutningsproces, og venter at få systemet til den billigste pris.

Hos Gartner Danmark er direktør Henrik Zangenberg fortaler for centraliserede it-beslutninger.

- FESD-projektet viser, at der er fordele ved at købe stort ind, og fordele ved at købe professionelt ind. I det offentlige er man generelt dårlig til begge dele, og det betyder både dyrere og dårligere løsninger. Der ligger et trecifret millionbeløb at spare ved at professionalisere indkøbet af offentlig it, siger han.

Analysefirmaet IDC anslår ESDH-markedet i 2004-2007 til en værdi på 1,6 milliarder kroner. Analytiker Mette Ahorlu vurderer, at mellem halvdelen og en tredjedel af pengene vil blive brugt indenfor rammeaftalerne.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld, der bringer mere om FESD.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere