Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Løftet pegefinger fra it-folk: Statens it-beregninger holder ikke

Staten kan hente mellem 200-300 millioner kroner på bedre styring af it-drift, viser ny analyse. Men it-virksomhedernes organisation, IT-Branchen, advarer.

Læs også: 
Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift

Prisen på en tilsyneladende ens it-driftsydelse kan sagtens variere.

Kontrakterne er nemlig komplekse størrelser, og det giver ikke et retmæssigt billede, hvis man trækker delelementer ud og sammenligner dem.

Sådan lyder det fra it-brancheorganisationen IT-Branchen.

"Vi opfordrer til stor varsomhed med forsimplede benchmarks," siger Bjørn Borre, chefkonsulent i IT-Branchen, i forbindelse med en ny analyse fra Digitaliseringsstyrelsen

"Man skal være varsom med at drage tværgående konklusioner. Prisen på enkeltydelser afhænger af en række ting, eksempelvis hvordan udbuddet har været designet, og hvordan kravene er til oppetider, bodsstørrelse og lignede," forklarer Bjørn Borre. 

Desuden pointerer han, at det ikke altid giver mening at sammenligne kontrakter, der er indgået på forskellige tidspunkter, for eksempel med års mellemrum med forskellige parametre.

Det viser den nye analyse

En ny analyse af statens outsourcede it-drift viser ellers, at forskellige tiltag vil kunne medføre besparelser på 200 millioner til 300 millioner kroner årligt. 

Samtidig erkender Digitaliseringsstyrelsen, der står bag analysen, at staten bliver nødt til at forholde sig til, at samme ydelser tilsyndeladende har vidt forskelligt prisniveau.

I starten af 2013 vil et nyt rådgivningscenter derfor sætte forkus på styringen af statens it-drift. Et af tiltagene vil i denne sammenhæng være at få gjort kontrakterne mere gennemsigtige i forhold til it-driften, så de bliver nemmere at sammenligne.

Centeret vil dog kun være rådgivende - det vil stadig være ministeriernes ansvar at forhandle og indgå kontrakterne. 

Idéen er god nok

Overordnet set mener brancheforeningen IT-Branchen dog, at det er en god idé, at staten sætter fokus på området.

"Det er positivt, at staten systematisk gennemgår sine it-indkøb og gør dem endnu mere professionelle," siger Bjørn Borre og tilføjer:

"Men besparelserne kan i lige så høj grad hentes hjem ved, at staten bliver endnu skarpere på sine egne krav," siger han.

Det vil være en fordel både for leverandørerne og kunderne.

"Det er kun positivt for markedet, at kunderne bliver skarpere på krav og behov. Det vil også være en gevinst for leverandørerne," siger han.

Derfor er det en fordel for leverandørerne

Gevinsten består helt konkret i, at det bliver lettere for leverandørerne at samarbejde og afgive tilbud, der rammer behovet i det offentlige.

"Vi er principielt tilhængere af standardkontrakter og skabeloner for servicekontrakter," siger Bjørn Borre og fortsætter:  

"Det er kun positivt, for det gør det lettere at forstå kundernes krav og dermed også afgive matchende tilbud."

Staten bruger årligt omkring syv milliarder kroner på it, hvoraf den outsourcede it-drift udgør cirka 1,5 milliarder kroner. 

Læs også: 

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere