Artikel top billede

Dansk kommune satser på CSC som leverandør af it

Dansk kommune har valgt CSC som leverandør af kommunal it de næste fire år. Læs hvorfor it-giganten fik aftalen i hus i KMD-land.

Det eksisterende leverancemarked på driftsmiljøer minder for meget om vilkårene for at lease en bil.

Det mener Michel van der Linden, der er direktør hos Gribskov Kommune. Og det har fået ham til at vælge CSC som it-leverandør på en 10 millioner kroners kontrakt, der løber i fire år med mulighed for forlængelse og mersalg.

"Du skal fortælle, hvor mange kilometer du forventer at køre i en periode på fire år. Du får få penge tilbage, hvis du kører mindre, og du betaler rigtigt meget, hvis du kører en kilometer for meget," siger han.

Han peger på, at Gribskov Kommune står i en situation med mere og mere samarbejde mellem kommunerne og med store udbud i sigte fra leverandører, som Kombit kører, og hvor det ikke er givet, at systemerne fortsat skal driftes af kommunerne selv.

"Man kan ikke som tidligere sige, at det kun går opad i forhold til serverkraft og databeholdning. Der kan opstå en situation, hvor vi skal aflevere noget."

Derfor har Gribskov Kommune søgt en leverandør som vil indgå i en slags samarbejde eller partnerskab, sådan at der i hele kontraktperioden er incitament til at gøre tingene bedre og billigere.

Det er også derfor at kommunen har fundet leverandøren gennem udbud frem for SKI-aftaler, hvilket er anderledes end man ellers ser, forklarer Michel van der Linden.

Samarbejdet skal fylde

Direktøren fortæller, at Gribskov har valgt CSC fremfor blandt andet Fujitsu, Atea, TDC Hosting og Cabo, på grund af de mest fleksible vilkår.

"CSC har givet det bedste grundlag, både på baggrund af den leverede drift, men også i forhold til den samarbejdskonstellation der skal oparbejdes," siger han.

Prisen på udbuddet har vægtet fyrre procent i modsætning til de gængse 60 procent, fortæller han, mens 25 procent blev vægtet på ydelseslevering og andre 25 på samarbejde. De sidste 10 procent handlede om sikkerhed for levering.

"Vi antager, at vi er bedre stillet i år to, tre og fire end med en traditionel SKI-aftale eller udbud kun på driften," siger Michel van der Linden.

Basiskontrakt med andelsbetaling

Han omtaler forholdet til CSC som et samarbejde, hvor ideen er at gøre tingene i fælleskab, hvor det er muligt at lave nye tiltag og lægge nye platforme ovenpå de eksisterende, afhængigt af hvordan samarbejdet kommer til udtryk. Sker det, er der mulighed for mersalg for CSC.

"Men basiskontrakten for den fire-årige periode er oppe på cirka 10 millioner kroner," siger han. 

Han peger på, at kommunen i udbuddet har sat en ramme, der betyder, at CSC kan få en andel betalt, hvis de finder besparelsespotentialer på kommunens it. I al fald op til et vist beløb.

Forventer ikke CSC-konkurs

Når han tør vælge CSC som leverandør, på trods af at firmaet har haft en del udfordringer de seneste år, er det fordi det er svært at se fire år ud i fremtiden.

"Det er jo svært at se fire år ud i fremtiden i forhold til hvad de her virksomheder kan og ikke kan. Og mange virksomheder, som man tidligere har arbejdet med, er købt op. Vi har sikret os så godt som vi kan i udbuddet, i forhold til hvad virksomheden skal gøre, hvis de ikke er der mere. Men det er ikke anderledes end vi gør med andre virksomheder," siger han.

"Jeg har ikke nogen forventning om, at CSC lige pludselig går konkurs. Og hvis CSC ikke skal være der, så vil de jo sørge for at af talerne bliver overført, ligesom det ville være for TDC eller med Atea hvem det nu er."

Dermed har Gribskov-direktøren altså været opmærksom på, at CSC har haft udfordringer i løbet af det sidste lange stykke tid.
Men set i forhold til, hvad der ellers er af udfordringer i markedet, og hvad andre oplever, har han ikke vurderet CSC anderledes end andre virksomheder.

"Vi har en lang række krav om de kompetencer og medarbejder de stiller til rådighed. Og der lever de fuldt ud op til andre leverandører," siger Michel van der Linden.

Sparer stillinger uden at fyre

Han fortæller, at CSC ikke i forbindelse med driftskontrakten er medarbejdere som bliver virksomhedsoverdraget fra Gribskov Kommune til CSC.

Det skyldes ifølge direktøren, at kommunen har planlagt strategien længe og dermed har kunnet nedbringe antallet af ansatte ved eksempelvis at undlade at genbesætte stillinger blandt de berørte medarbejderfunktioner. 

"Det vi har haft i vores eget serverrum, det står nu hos CSC med nogle få produkter oveni, som de skal varetage i stedet for os selv. Resten (eksempelvis Mail, Citrix) styrer vi selv, i samarbejde med CSC, indtil der viser sig en god ide," siger han.

Michel van der Linden fortæller, at valget af CSC også er interessant, fordi Kombit, KL og KMD slås lidt på det kommunale område for tiden på et marked, hvor der eksperimenteres med formerne.

Samtidig er CSC tilsyneladende villige til at prøve kræfter med det kommunale marked, selvom de traditionelt har langt større erfaring med det statslige område. 

"Jeg er meget optaget af, at det kommunale skal både være sikkert og gå lidt foran. Så jeg prøver at prikke lidt til markedet og se hvad der kan lade sig gøre," siger Michel van der Linden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere