Ifølge en ny prognose fra analysefirmaet DisplaySearch bliver der kun solgt 500 store OLED-fjernsyn i år - globalt. Dermed har DisplaySearch nedjusteret sin oprindelige prognose på 20.000 solgte OLED-fjernsyn i 2012. Det går stadig meget langsomt med at få teknologien ud til forbrugerne, og de første skærme er stadig alt for dyre.
OLED betyder Organic Light Emitting Diode og er den teknologi, som sandsynligvis kommer til at afløse dagens LCD/LED- og plasma-skærme.
Spørgsmålet er så blot, hvornår det vil ske. I det kommende år forventer analysefirmaet, at der bliver solgt 150.000 OLED-fjernsyn. Det lyder imponerende, og det er 300 gange mere end de 500 fjernsyn, som forventes solgt i år, men det er stadig en dråbe i havet. Det samlede globale tv-salg forventes nemlig at ramme 240 millioner enheder i 2013.
Først om fire år forventes OLED-salget at runde 10 millioner enheder om året - og det er så stadig kun nogle få procent af det samlede tv-salg.
Både Samsung og LG fremstiller allerede store OLED-paneler, men produktions-processen er stadig ikke færdigudviklet. Først om nogle år er man klar til billig masseproduktion. Det samme gælder LCD-fjernsyn med høj opløsning (4K), hvor salget kun forventes at ramme 4.000 enheder i år. Her er forklaringen også, at der mangler indhold i den høje opløsning på 3.860 x 2.160 billedpunkter.
Bruges allerede i smartphones
Trods optimistiske prognoser venter OLED-teknologien stadig på sit gennembrud til de store skærme. Sony har tidligere solgt et lille 11-tommers OLED-fjernsyn, men det forsvandt igen.
Til gengæld bliver OLED-paneler brugt i mange smartphones, og de kommer måske også snart i tablet-pc'er.
OLED har mange potentielle fordele fremfor de LCD- og plasmaskærme, som bruges i dag. OLED-skærme bruger mindre strøm og fylder mindre, og billedkvaliteten skulle være bedre. De organiske lysdioder burde være billige i masseproduktion, og teknologien kan vise lyse og farvemættede billeder uden bagbelysning som LCD. På den måde kan OLED-skærmene blive fladere.
På en LCD-skærm lyser bagbelysningen hele tiden, og skærmene har derfor svært ved at vise den rene farve sort, fordi der altid slipper lys igennem. I OLED-skærmen bliver lyset produceret i hver enkelt pixel, der består af tre dioder, en rød, grøn og blå.
Fordi der spares strøm til bagbelysningen, skulle strømforbruget være under halvdelen i forhold til LCD. Og sammenlignet med de strømslugende plasmaskærme er besparelsen endnu større.