Aalborg-studerende udvikler nyt filsystem

Fem datalogistuderende fra Aalborg Universitet har udviklet et distribueret filsystem, som lagrer filerne på virksomhedens pc'er i stedet for på en central server. Systemet giver både bedre udnyttelse af netværket og mindre risiko for tab af data.

En gruppe datalogistuderende fra Aalborg Universitet har udviklet et nyt filsystem, som de håber kan erstatte virksomhedens centrale filserver.

Heurika, som systemet kaldes, er et distribueret fildelingssystem, hvor filerne ligger på helt almindelige kontor-pc'er i netværket i stedet for en central filserver.

Det giver nogle fordele på både udnyttelsen af netværket og i kraft af mindre risiko for tab af data. Det skyldes, at den samme fil placeres på mere en én pc.

Intet problem

Det betyder ganske vist, at en fil på eksempelvis 10 MB kommer til at optage 40 MB af filsystemets kapacitet, men det er ifølge de studerende ikke et stort problem.

- Diskplads til klienter er væsentlig billigere end diskplads til servere. Desuden er der et vist overskud af diskplads på kontorpc'er, hvor der måske sidder en 100 GB disk, men du bruger kun 20 GB til programmer, siger Jasper K. Juhl, der er én af de fem studerende bag filsystemet.

Den grundlæggende struktur i filsystemet er opbygget, så netværket udnyttes bedre end det er tilfældet i systemer, som bygger på en central filserver og med eksisterende distribuerede filsystemer som eksempelvis p2p-netværkene E-Donkey og Overnet.

- Skalerbarheden er god i vores filsystem, og så kan du i modsætning til systemer som E-Donkey og Overnet både læse og skrive til filerne, siger Jasper K. Juhl.

Systemet er i et simuleret netværk testet til at kunne yde 160 Mbit/s i et 10 Mbit/s netværk med 100 Mbit/s backbone.

Filserver fordelt

Når ydelsen kan ligge over det, som netværket umiddelbart kan levere, så skyldes det, at filserveren er fordelt over hele netværket.

Fordi filerne er distribueret mellem mange maskiner, kan filsystemet betjene flere klienter samtidig på forskellige netværkssegmenter.

Det gælder naturligvis ikke i de tilfælde, hvor der er tale om én klient, som skal hente én fil. Den enkelte klient er fortsat begrænset af netværkets kapacitet på 10 Mbit/s.

Klienter på samme switch i netværket er på samme måde begrænset af den teoretiske maksimale hastighed på 100 Mbit/s på backbonet.

Men mange klienter på forskellige switche vil samlet set kunne opnå den højere hastighed, fordi de kan hente fra andre pc'er på samme switch uden så at sige at gå i vejen for andre klienter på netværket.

En central filserver ville man normalt koble direkte på backbonet, og dermed er ydelsen begrænset til et maksimum på 100 Mbit/s.

Først eksamen - så produktet

Lige nu har de fem studerende travlt med eksamenslæsningen, men projektet er ikke lagt på hylden, selv om projektrapporten er afleveret og bestået med ros fra censor. Ifølge Jasper K. Juhl vil de arbejde videre med at udvikle filsystemet.

- Det tror jeg helt bestemt, vi vil. Det afhænger af, hvilke fag vi skal have, men der er så store muligheder i det her, at det skulle undre mig, om ikke der om nogle år kommer et produkt hvad enten det så bliver open source eller et salgbart produkt, siger han.

På sigt håber Jasper K. Juhl, at Heurika vil kunne afløse fildelingssystemer som Windows fildeling og SMB som den foretrukne måde at dele filer i et lokalnetværk.

Relevant link:

Heurika filsystemet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere