Det amerikanske Oak Ridge National Laboratory har netop indviet en ny supercomputer med det passende navn Titan, som skulle være en af de to hurtigste talknusere i verden. Den har en regneydelse på 20 petaflops, og det skulle være på niveau med supercomputeren Sequioa, der ligger som nr. 1 på Top500-listen.
Så sent som sidste år havde Japan erobret supercomputer-tronen med sin K Computer, der "kun" havde en regneydelse på otte petaflops. Faktisk har japanere og kinesere længe domineret listen med de hurtigste supercomputere. Men nu satser USA på at komme helt i front igen.
Titan skal blandt andet bruges til forskning inden for biobrændsel og solenergi. I modsætning til andre supercomputere i USA, der bruges til forskning i atomvåben, skal den nye maskine stilles til rådighed for forskere fra mange forskellige felter, og private virksomheder kan også få lov til at låne regnekraften.
Det interessante er, at grafik-processorer skal overtage en stor del af beregningerne. Titan bruger Tesla-processorer fra Nvidia med Kepler-arkitekturen. Nvidia har tidligere anslået, at GPU'erne skal levere 85 procent af regneydelsen i Titan.
Cray har bygget Titan, der indeholder 18.688 moduler med en AMD Opteron-processor og Tesla-GPU i hver. Der er også 700 terabyte hukommelse.
Den nye maskine er 10 gange hurtigere og fem gange mere energieffektiv end Oak Ridge's sidste system, der er døbt Jaguar. Titan fylder omtrent det samme som Jaguar, men bruger kun en smule mere energi (9 megawatt i forhold til 7 megawatt i Jaguar).
Den samlede regnekraft i Titan svarer til, at hver eneste af klodens syv milliarder indbyggere sættes til at gennemføre tre millioner beregninger i sekundet.