PadFone kikser som den ultimative gadget
Anmeldelse: Asus PadFone er en rigtig god idé - på papiret. Det er en mobil-tablet-kombi, der forsøger at tage to populære produkter og forene dem i den ultimative gadget.
Det er mobilen, som er hjernen i forholdet.
Det er her, processor og Android-styresystemet er installeret, mens tablet-pc'en, der kaldes Station, blot er en dum skærm med indbygget batteri og parkeringsplads til telefonen.
Når du ikke gider surfe på mobilens 4,3 tommer store skærm, smides den blot ind i et rum i tablet-pc'en, som i stedet giver et 10,1 tommer billede.
Det er naturligvis praktisk med den større skærm, hvis der skal surfes meget eller skrives mail.
Og du slipper for at skulle investere i ekstra simkort til din tablet, da den blot udnytter dataforbindelsen på mobilen.
Overgang fra mobil til tablet er forholdsvis gnidningsfri. Det tager blot få sekunder at få mobilen monteret, og tablet-pc'en aktiveres automatisk.
Det er helt klart godkendt.
Problemet for Asus PadFone og Station er, at makkerparret er middelmådigt og ikke nogen stærk alliance.
PadFone er ikke langt fra nogen suveræn telefon, og Station er heller ikke er nogen perfekt tablet.
Eksempelvis vejer den på vores brevvægt 793 gram med mobil, og det er altså en del i forhold til konkurrenter som iPad med 662 gram og Sony Tablet S med 570 gram.
Samtidig er tablet'en noget kluntet. Det er naturligvis vanskeligt at levere parkeringsplads til en mobil og samtidig holde en fuldkommen slank linje. Men det ændrer ikke på, at tablet-pc'en føles som en klods.
Langsom knallert
Mobilen kører blot dualcore, mens topmodeller for længst er udstyret med quadcore processorer. Men betyder det noget, er det ikke bare specifikations-ævl?
Nej, bestemt ikke.
Når det gælder Android, har det tidligere vist sig, at det kræver quadcore, hvis du vil have glidende navigation og afspille HD-videoklip - ikke mindst på en 10,1 tommer skærm.
Dualcore kommer på Android-platformen hurtigt til at virke som en knallert med mælkekasse, mens quadcore-konkurrenterne blæser forbi på deres Ducati-racere.
Det er måske ikke en helt fair sammenligning, men PadFone er mange kilometer fra topmodeller som Samsung Galaxy S III, Apple iPhone 5 og HTC One X.
De er hurtigere, har højere skærmopløsning og ikke mindst bedre skærme. Og når det gælder tablet-pc'er, er der altså langt mere interessante, lettere og hurtigere maskiner som iPad, Google Nexus 7 og Sony Xperia Tablet S.
Rendyrket Android
Asus har klogt nok valgt en meget ren version af Android 4.0, og derfor er der modsat mange af konkurrenterne ikke lagt nogen skal ned over brugergrænsefladen.
Derfor fremstår styresystemet, som Google har designet det, og det er der helt sikkert mange, som vil synes om.
Selve telefonen er med sin 4,3 tommer skærm lidt mindre end de typiske Android-topmodeller, der ligger omkring 4,7 tommer, og Asus' skærm er lidt større end iPhone 5 på 4 tommer.
Egentlig fungerer mobilen udmærket, og den ligger udmærket i hånden.
Den føles dog noget en smule buttet, men ikke decideret tyk.
Fronten er uden tvivl inspireret af iPhone, mens bagbeklædningen er rillet plastik. Det giver et fint greb om telefonen.
Skærmen virker en smule grynet i forhold til de bedste Android-modeller, og med en opløsning på 960 gange 540 pixel har den også mindre opløsning.
Det er ingen knapper på fronten, og derfor foregår betjeningen via skærmen.
Det er Android 4.0 optimeret til med virtuelle knapper til blandt andet hovedskærm og tilbage-funktion.
Det er dog ikke mange producenter, som har valgt denne løsning endnu.
Umiddelbart er det svært at blive voldsomt begejstret for mobilen, der grundlæggende er meget gennemsnitlig og ikke har alle de ekstra ting, som vi blevet vant til på topmodellerne.
Det kunne eksempelvis være Dropbox integration med 50 gigabyte lager, forbedret lydoplevelse med Beats Audio og avanceret stemmestyring.
Måske fremtidens tablet - hvis den går på slankekur
Alt i alt er Asus PadFone et virkelig interessant produkt, som måske viser, hvilken vej fremtidens forbrugerelektronik bevæger sig.
At bruge ens (super)mobil til at give sin tablet-pc en hjerne er godt tænkt, og det kan ud over at spare penge være ganske praktisk.
Desværre er Asus PadFone og Station ikke imponerende i forhold til de mobiler og tablet-pc'er, som allerede er ude i butikkerne.
Telefonen er langt fra topmodellerne, og tablet-delen er tung og kluntet. Du ender derfor med et kombi-produkt, der går efter bullseye, men ender med at ramme helt ved siden af skiven.
Derfor ender Asus PadFone og Station med blot at være et kuriøst gadget-makkerpar, og hvis Asus i fremtiden skal lykkes med denne kombi, kræver det, at mobilen og tablet er udstyret med højere opløsning, bedre processor, og at den samlede vægt kommer ned.
Selv om vi har sympati for Asus' opfindelse, kan vi altså på ikke anbefale den. Du er langt bedre stillet med at have tablet og mobil hver for sig - også selv om denne løsning er dyrere.
Asus PadFone og Station ender på karakteren 2 ud af 6.