E-bøger er nemmere at bære rundt, ofte billigere end fysiske alternativer og nemmere at søge i. Oplagte fordele for studerende. Alligevel er brugen af e-bøger meget lille blandt studerende i Danmark.
Danske Bookboon.com, der udgiver reklamefinansierede e-bøger, har spurgt sine brugere i flere lande om deres e-bogs-vaner. I rundspørgen havner de danske studerende på en sidsteplads.
Kun 27 procent af danske studerende fortæller, at de foretrækker e-bøger frem for trykte bøger. I Tyskland, Holland og Storbritanien er digitale bøger væsentlig mere populære.
I USA foretrækker 58 procent at læse digitale bøger.
"For et par år siden foretrak amerikanske studerende også almindelige, trykte lærebøger. I dag har de attraktive priser på e-bogslæsere og e-bøger samt det langt større udvalg været med til at trække de studerendes præferencer i digital retning. I Danmark ser vi slet ikke den samme udbredelse af e-bogs læsere som i USA og England, og derfor ser mange i Danmark stadig specielt ePub-formatet som besværligt," siger Bookboon's driftchef Thomas Buus Madsen.
De er for dyre
Bookboon.com holder sig i øjeblikket til Adobes udbredte pdf-format, som kan læses på de fleste tablets. Men firmaet overvejer at satse på økosystemer som for eksempel Amazons Kindle.
Dyre bøger er en evig udfordring for studerende. Ifølge Styrelsen for Universiteter og Internationalisering bruger en HA-studerende for eksempel i gennemsnit 4500 kroner om året på lærebøger.
Det betyder, at mange studerende enten køber gamle bøger for at spare penge eller kopierer enkelte sider fra lånte bøger.
Bookboon.coms undersøgelse er lavet blandt cirka 10.000 studenter i de fire lande i denne sommer (cirka 1200 fra Danmark). Firmaet forventer, at brugerne på verdensplan vil downoade cirka 50 millioner e-bøger.