Artikel top billede

Smid bare sølvpapirhatten væk: Mobiler frikendes for sundhedsfare

Norsk ekspertudvalg kan ikke finde beviser for, at stråling fra elektronisk udstyr kan være skadelig for helbredet.

Det norske Folkehelseinstituttet har fremlagt en rapport som frikender mobiltelefoner og andet udstyr med trådløse radioantenner for mistanken om sundhedsfare. Det skriver digi.no.

En ekspertgruppe med medlemmer fra det norske Post- og teletilsyn, Statens stråleværn, Karolinska instituttet og flere andre myndigheder og universiteter har udarbejdet rapporten, som beskæftiger sig med de svage elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner og andet sendeudstyr.

Der er ikke fundet videnskabeligt grundlag for at sige, at stråling fra elektromagnetisk udstyr giver helbredsskader. Der er ikke tegn på, at strålingen kan øge risikoen for kræft, nedsætte frugtbarheden hos mænd, skade nervesystemet eller forvolde andre problemer.

De nationale kræftregistre har heller ikke registreret en stigning i antallet af kræfttilfælde efter introduktionen af mobiltelefoner, og der er ingen videnskabelige data, som understøtter påstanden om, at mobilen kan udløse hjernesvulster.

De norske eksperter konkluderer, at grænseværdierne for elektromagnetiske felter i mobiltelefoner og andet udstyr skal være de samme som dem, der anbefales af den internationale kommission for værn mod ikke-ioniserende stråling (ICNIRP).

Grænseværdierne for svage felter ligger 50 gange under det niveau, som kan give opvarmning af menneskeligt væv, eller som kan få nerveceller til at affyre signaler.

Når det gælder el-overfølsomhed, er der heller ikke dokumentation for, at der kan optræde gener i forbindelse med mobiltelefoner.

"Vi har intet grundlag for at sige, at generne er indbildte. Men et stort antal studier tyder på, at symptomerne må have andre årsager end fysisk påvirkning fra svage elektromagnetiske felter i mobiltelefoner, trådløse sendere og andet trådløst udstyr," siger Jan Alexander, der er leder af ekspertgruppen.

Han tilføjer, at patienter med sådanne problemer må tages alvorligt, og efterlyser flere kompetencer i sundhedssystemet til at håndtere denne type sager.

Det fænomen, at huden omkring øret bliver varm, når man snakker længe, skyldes mobilens batteri og ikke det elektromagnetiske felt, forklarer forskerne.

Det konkluderes, at der er meget lille sandsynlighed for, at lang tids brug af mobiltelefoner giver helsericisi, som i dag er ukendte. Men alligevel lyder anbefalingen, at man bør udvise generel forsigtighed og begrænse sin eksponering, eksempelvis ved at bruge et håndfrit sæt.

Pressemeddelelsen og hele rapporten kan downloades her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere