Artikel top billede

Tegning: Steve Woods. (Foto: Steve Woods)

Sådan strammer offentlige chefer op på it-fronten

Offentlige chefer involveret i it-projekter skal belønnes, hvis de formår at spare penge. Sådan lyder et blandt flere forslag for at motivere offentlige chefer til it-forståelse.

Læs også:

Rapport: Offentlige chefer er digitalt inkompetente

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige

Det Digitale Råd har i et nyligt publiceret debatoplæg angivet, at det kniber med it-kompetencerne hos cheferne i den offentlige sektor.

Dermed går Danmark som nation potentielt glip af store effektiviserings- og besparelsespotentialer, mener rådet.

Udover kritikken har rådets tre sideordnende medlemmer, KMD-direktør Lars Monrad-Gylling, Microsofts strategy director, Jørgen Bardenfleth, og TDC-direktør Martin Lippert, dog også tre konkrete forslag til, hvordan offentlige chefer kan blive mere it-kompetente.

Forslag 1: Få en uddannelse
Det Digitale Råd mener, at offentlige lederstillinger bør gentænkes i en egentlig ledelsesreform, der går på tværs af forvaltningsniveauer og faggrupper i den offentlige sektor.

Første forslag til reformen går på, at offentlige chefer skal uddannes bedre i, hvad rådet kalder Det Digitale Lederakademi.

"Det Digitale Lederakademi skal udbyde en grunduddannelse i digital ledelse rettet mod nye offentlige ledere. Samtidig skal akademiet give retning og indhold til mere specialiserede uddannelsesforløb inden for digitalisering, som efterfølgende udbydes af tredjepart," lyder det fra rådets rapport.

"Øremærker man bare én procent af de 2,8 milliarder kroner, der årligt anvendes af offentlige myndigheder på efteruddannelse, vil der skønsmæssigt kunne uddannes 500 til 1.000 offentlige digitale ledere årligt," vurderer Det Digitale Råd.

Her er de andre forslag

Forslag 2: Større fokus på it
Offentlige ledere bør have et konstant fokus på it-anvendelsen for at kunne hive effektiviseringsgevinster hjem, mener Det Digitale Råd.

Derfor vil rådet gøre den digitale ledelse synlig i både komplekse udviklingsprojekter og i den daglige drift, hvor it-cheferne er hårdt presset på økonomien

Derfor lyder forslag nummer to, at hvert femte resultatmål i statslige resultatkontrakter og tilsvarende tilsvarende offentlige styringskontrakter skal have et digitalt fokus på hvilke gevinster, der opnås.

"Det Digitale Råd foreslår endvidere, at der udarbejdes et fællesoffentligt kodeks for offentlige resultat- og styringskontrakter med et digitalt fokus," skriver rådet i sit debatoplæg.

Ifølge forslaget skal der også udarbejdes fællesoffentlige retningslinjer for 'det gode resultatmål', så ledelsen i eksempelvis en kommune kan måle effektiviteten - ikke mindst den økonomiske effektivt - i forhold til den overordnede forretning.

Forslag 3: Giv chefen en del af kagen
Som en gulerod mener Det Digitale Råd, at en offentlig myndighed og herunder myndighedens chefer skal motiveres ved at få en del af de opnåede besparelser.

Forslaget er udtænkt som en direkte lønbonus til ansvarlige chefer, men også at en myndighed kan beholde indhøstede besparelser, som derefter kan investeres i andre projekter.

"Samlet set er det forslagets ambition at fremme større handlekraft og risikovillighed hos den enkelte offentlige leder," skriver Det Digitale Råd i sit debatoplæg.

Du kan selv finde rapporten fra Det Digitale Råd her.

Læs også:
 
Rapport: Offentlige chefer er digitalt inkompetente

Sådan bliver du en dygtig it-chef i det offentlige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere