Det tyske Leibniz-Rechenzentrum i München kunne fredag markere den officielle indvielse af den hurtigste supercomputer i Europa, SuperMUC. Med sine 3 petaflops er talknuseren også den fjerdehurtigste i verden.
Supercomputeren bliver kølet med varmt vand (op til 55C) og dette kølesystem er udviklet af IBM specielt til den nye computer. Kølesystemet skulle reducere energiforbruget med 40 procent i forhold til normal luftkøling.
Den bygger på et IBM System x iDataPlex og indeholder 155.000 Xeon E5-2600 kerner (Sandy Bridge-EP) og 330 terabyte hukommelse, som er koblet sammen over et InfiniBand-netværk. En storage-løsning fra NetApp har plads til at lagre op til 4 petabyte.
Desuden er der tilsluttet båndsystemer med en kapacitet på 16,5 petabyte, så man løber ikke tør for plads lige med det samme.
"SuperMUC bruger processorer med et standard-instruktionssæt, som man også kender fra pc'er, bærbare og servere. Det betyder at den er meget lettere at programmere end andre supercomputere, hvor de specielle accelleratorer kræver meget arbejde med tilpasning af programmerne," siger professor Arndt Bodt, som er leder af Leibniz-Rechenzentrum.
Den samlede pris for SuperMUC ligger på lidt over 600 millioner kroner i de første fem-seks år, og det inkluderer computerens strømforbrug. Pengene kommer fra den tyske forbundsstat og delstaten Bayern.
I modsætning til de amerikanske supercomputere er SuperMUC forbeholdt civil brug. Hos Leibniz-Rechenzentrum forsker man blandt andet i geologiske processer og universets oprindelse.