Artikel top billede

Her er den hurtigste computer i Europa

Den hurtigste supercomputer i Europa, SuperMUC, er netop indviet i München.

Det tyske Leibniz-Rechenzentrum i München kunne fredag markere den officielle indvielse af den hurtigste supercomputer i Europa, SuperMUC. Med sine 3 petaflops er talknuseren også den fjerdehurtigste i verden.

Supercomputeren bliver kølet med varmt vand (op til 55C) og dette kølesystem er udviklet af IBM specielt til den nye computer. Kølesystemet skulle reducere energiforbruget med 40 procent i forhold til normal luftkøling.

Den bygger på et IBM System x iDataPlex og indeholder 155.000 Xeon E5-2600 kerner (Sandy Bridge-EP) og 330 terabyte hukommelse, som er koblet sammen over et InfiniBand-netværk. En storage-løsning fra NetApp har plads til at lagre op til 4 petabyte.

Desuden er der tilsluttet båndsystemer med en kapacitet på 16,5 petabyte, så man løber ikke tør for plads lige med det samme.

"SuperMUC bruger processorer med et standard-instruktionssæt, som man også kender fra pc'er, bærbare og servere. Det betyder at den er meget lettere at programmere end andre supercomputere, hvor de specielle accelleratorer kræver meget arbejde med tilpasning af programmerne," siger professor Arndt Bodt, som er leder af Leibniz-Rechenzentrum.

Den samlede pris for SuperMUC ligger på lidt over 600 millioner kroner i de første fem-seks år, og det inkluderer computerens strømforbrug. Pengene kommer fra den tyske forbundsstat og delstaten Bayern.

I modsætning til de amerikanske supercomputere er SuperMUC forbeholdt civil brug. Hos Leibniz-Rechenzentrum forsker man blandt andet i geologiske processer og universets oprindelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere