Test: Fartgal topmobil med brandvarm skærm

LG har med Optimus 4X HD skabt en mobil med turbo-motor og kæmpe skærm. Den skal konkurrere med især Samsung og HTC, men er LG's Android-model god nok? Få vores dom over telefonen her.

Test: Fartgal topmobil med brandvarm skærm

Anmeldelse: LG Optimus 4X HD er seneste bud på en topmobil med styresystemet Android.

Den nye model er udstyret med hårdtpumpede specifikationer som quadcore processor og en stor skærm på 4,7 tommer.

Det er altså på både inder- og ydersiden, at Optimus 4X HD er mere end almindelig voksen.

Mobilen er LG' nyeste topmodel, og den er udset til at skulle konkurrere med to andre quadcore-børster, Samsung Galaxy S III og HTC One X.

Med sin skærm på 4,7 tommer er Optimus 4X HD en stor telefon, der ligesom sine konkurrenter passer bedst sammen med store hænder.

Skærmopløsningen er 720 gange 1280 pixels, og det er ligesom på One X og Galaxy S III en højere opløsning end eksempelvis mange 10 tommer netbooks.

Ved fuld lysstyrke virker det ikke, som om skærmen er helt lige så god til at gengive farven hvid som HTC One X.

Den er dog ikke ringere end Samsung Galaxy S III, der har skruet højt op for farvemætningen. Derfor springer den sydkoreanske mobil mere i øjnene, mens LG's virker en lille smule mere grå.

Til gengæld har LG Optimus 4X HD mere naturlige farver, og generelt er skærmen helt klart godkendt, når det gælder billedkvalitet.

Desværre har skærmen en meget uheldig tendens til at blive uhyggelig varm i sin øverste del.

Du skal blot have aktiveret skærmen i et par minutter - og du behøver endda ikke at surfe på mobilen eller spille spil - før displayet koger og nærmest syder.

På en kold vinterdag er det naturligvis ganske praktisk at kunne bruge mobilen til at varme frosne hænder, men helt smart er det ikke i længden.

Lille lagerplads

LG Optimus 4X HD vejer 133 gram, og det skyldes ikke mindst plastikindpakningen. Det er med til at holde vægten nede på den store telefon, men efterlader også et lidt billigt indtryk.

Det er ganske enkelt rarere at holde om Samsung Galaxy S III eller HTC One X.

Bagbeklædningen kan tages af, så der er adgang til simkort, batteri og en port til hukommelseskort af typen Micro SD.

Modsat sine konkurrenter har LG ikke smidt 25 eller 50 gigabyte gratis lagerplads på Dropbox.com med telefonen, og derfor må du nøjes med de indbyggede 16 gigabyte.

Du kan selvfølgelig investere i et Micro SD-kort og på den måde øge den samlede lagerplads til film, fotos og optagede videoer.

Screenshot med Lego-ikoner

Optimus 4X HD er udstyret med Android i den aktuelt nyeste version 4.0, og LG har givet brugergrænsefladen sit eget touch.

Desværre er det ikke vanvittig godt.

Ikonerne er meget firkantede uden særlig mange detaljer og virker som en omgang legoklodser.

Det går nemt og hurtigt at bladre rundt i menuerne, men de er ikke så indbydende som konkurrenternes fortolkninger af Android.

Der mangler noget lækkerhedsværdi over telefonen. LG har dog forsøgt sig med et par virkelig gode initiativer, og vi er ret vilde med QuickMemo.

Funktionen gør dig i stand til at tage et screenshot af, hvad der er på skærmen, og du får mulighed for at tilføje håndskrevne noter på det og skyde det af sted til sociale medier eller som e-mail.

Simpelt, men effektivt, og netop screenshot-funktionen er et sted, hvor Android har haltet enormt bagefter Apple iPhone.

Ud over note-funktionen kan LG Optimus 4X HD blære sig med et par smarte finter, blandt andet muligheden for at snooze en alarm ved at vende telefonen om.

Det fungerer virkelig godt, da man i halvsøvne slipper for at skulle sidde og prikke på touchskærmen for at ramme en snoozeknap.

Men de gode tiltag er alligevel ikke nok til at opveje det lidt kedelige indtryk, Android-styresystemet i LG's hænder efterlader.

Det bliver i øvrigt ikke bedre af, at det virtuelle tastatur ikke ligefrem er danskervenligt. Ø'et er flyttet helt hen til venstre for mellemrumstasten.

Det er ret absurd og kræver tilvænning. Samtidig er det tastatur, som kommer frem ved indtastning af web-adresser, også lidt kluntet.

Her er to (!) pladser til punktum, og retur/enter-tasten har LG døbt Start i stedet for at bruge et ikon som andre producenter.

Kamera imponerer ikke

Optimus 4X HD er udstyret med et otte megapixel kamera, men foto har ikke tidligere været LG's stærke side, og det er det heller ikke denne gang.

Selv om Android i version 4 byder på nye, spændende fotofunktioner, er billedkvaliteten stadig ikke noget, der sparker træbenene væk under os.

Fotos i godt lys er brugbare, men der skal ikke meget til, før der skrues op for billedstøjen, og hvis blitzen aktiveres, kan den være ret aggressiv og ødelæggende.

Ligesom på de seneste Android-topmodeller savner vi en fysisk fotoknap, der kunne bruges i stedet for udelukkende at betjene kamerafunktionen via skærmen.

Desuden er der ikke gjort specielt meget ud af fotodelen sammenlignet med andre konkurrenter, der også kører Android 4.0. Når det gælder video, har LG Optimus 4X HD dog oppet sig en smule.

Det er ikke, fordi kvaliteten er specielt fantastisk, men afspilningen har fået nogle fikse funktioner.

Det er blandt andet muligt at afspille klip hurtigt eller i slowmotion, og samtidig kan skærmen låses, så afspilningsknapperne ikke rammes. Det er praktisk, hvis eksempelvis børn skal se et klip, og deres pølsefingre ikke pludselig skal stoppe videoen ved et uheld.

Oplagt til spil

LG Optimus 4X HD er ligesom med Samsung Galaxy S III og HTC One X udstyret med quadcore processorer, men det er ikke nødvendigvis dobbelt så godt som dualcore.

Men quadcore processoren giver alligevel en fordel, når der skal spilles især krævende spil.

Vi installerede blandt andet ShadowGun på telefonen, og spillet er optimeret til den Nvidia Tegra 3-processor, LG Optimus 4X HD anvender.

Ligesom vi har set på Asus Eee Pad Transformer Prime og HTC One X, der bruger samme processorer, er det imponerende, hvor godt det grafisk avancerede spil afvikles på en så tynd mobil enhed.

Tegrazone.com er det muligt at få et overblik over de spil, der udnytter mobilens quadcore processor bedst muligt.

Det er ikke vanvittig mange spil, men mon ikke hylderne fyldes op den kommende tid i takt med udbredelsen af Nvidia Tegra 3?

Desværre bliver LG Optimus 4X HD både meget varm på skærm og bagside, når der spilles.

Kend den på chippen

De fleste nye telefoner er udstyret med NFC-chip (Near Field Communication), som især er tiltænkt mikrobetaling.

Der er formentlig ikke noget, som kommer til at slå igennem herhjemme foreløbig, og de fleste mobilproducenter gør ikke meget reklame for chippen, som får lov at passe sig selv.

Men LG skal have ros for rent faktisk at gøre noget, så chippen kan bruges. Der følger to tags med telefonen, og de er integreret i klistermærker og kan derfor placeres på strategisk smarte steder. Eksempelvis i bilen eller på kontoret.

Når telefonen med NFC-chippen holdes tæt på et tag, vil den foretage en række predefinerede handlinger, eksempelvis at slå Wi-Fi fra, aktivere GPS, tænde for musikafspiller.

Det er muligt selv at bestemme, hvad telefonen skal gøre, når den sættes i kontakt med et tag.

Måske er det ikke ligefrem revolutionerende, men det er rart at se, at LG rent faktisk gør brugeren i stand til at få lidt mere ud af sin telefon. Sony Xperia S er den eneste telefon, som vi har testet, der tilbyder en lignende løsning.

Blandt de bedste og dog...

Hvis der spilles, suges der naturligvis hurtig kraft ud af mobilen. Men generelt er batteriet ok, selv om det lykkedes os at tvinge det i knæ et par dage i løbet af testperioden.

Det skete efter adskillige opkald, internetsurf og afspilning af videoklip spredt over 12-14 timer.

Ved moderat dagligt forbrug kunne telefonen godt overleve en 17-18 timer, indtil den igen blev forbundet med en stikkontakt.

Hvis du derfor har planer om at bruge mobilen meget i løbet af dagen, skal du huske at have en oplader med på farten. 

Alt i alt er LG Optimus 4X HD en spændende mobil, der dog gør livet en smule besværligt for sig selv. Vi så gerne, at tastaturet var mere danskervenligt, og det er bekymrende, at skærmen bliver så varm.

Men telefonen leverer en fin ydelse, og selv om menusystemet kan virke lidt kedeligt, så fungerer det.

Og LG har smidt et par innovative tiltag i mobilen, hvor især QuickMemo virkelig er noget, som fungerer rigtig godt.

Skærmens billedkvalitet er også helt fremme blandt de bedste modeller i øjeblikket.

Derfor ender vi på karakteren fire ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere