Artikel top billede

De øvrige lande har hele tiden kunnet validere danske moms-numre via Skats hjemmeside, skat.dk, oplyser projektdirektør i Skat, Kristian Vengsgaard.

Skat erkender kaos i momssystem

Den danske udgave af det særlige momsvalideringssystem,
VIE, har det seneste år været ude af drift i lange perioder.

Historien om den danske udgave af EU's fælles momsnummersystem, VIE, er historien om gentagne fejl, der i lange perioder har gjort det umuligt for udenlandske virksomheder og myndigheder at validere danske virksomheders momsnumre.

Den danske version af VIE-systemet skulle oprindeligt være taget i brug 1. juli i fjor, men blandt andet på grund af arbejdskonflikten mellem CSC og Prosa, måtte Skat udskyde premieren til slutningen af august.

Herefter kørte systemet ifølge projektdirektør i Skat, Kristian Vengsgaard, nogenlunde problemfrit frem til starten af november.

Læs også:
Advarsel: Svindlere udnytter it-koks hos Skat

Efter en uges kodearbejde blev VIE igen meldt klar til brug og kørte så i nogle uger, indtil EU igen lukkede det ned, fordi det danske system skabte problemer for de øvrige lande. Endnu engang kom VIE op at køre, men allerede i slutningen af januar i år var den gal igen.

Efter adskillige møder, udskiftning af servere og tilretning af diverse konfigurationer både i Danmark og i EU er systemet ved udgangen af maj endelig klar til brug, fortæller Kristian Vengsgaard, som samtidig beklager, at informationen fra Skat om problemerne ikke har været god nok.

Han understreger, at man under hele forløbet har kunnet validere danske momsnumre via Skat.dk, ligesom myndigheder i de øvrige lande har kunnet validere danske momsnumre, hvis de bare undgik at logge ind via EU-delen af systemet.

"Desværre melder vi undervejs ud, at det virker, men den helt rå virkelighed er, at det ikke har fungeret ordentligt i den periode," siger Kristian Vengsgaard, som tilføjer, at han ikke ikke vil skyde skylden på nogen, og at det er ret komplekst at finde den præcise årsag til problemerne.

Stadig problemer i Sverige

Hos Skats svenske kolleger i Skatteverket har problemerne med det danske system besværliggjort både den almindelige kontrol og efterforskningen af konkrete svindelsager.

"Der har i en periode været problemer med at få oplysninger fra Danmark, hvilket naturligvis har været besværligt set ud fra et kontrolsynspunkt," siger Alma Olofsdottir, koordinator for momssvindel hos Skatteverket i Stockholm.

Hendes kollega i Göteborg, skatterevisor Benny Arildsen, fortæller samtidig, at det danske system har fungeret nogenlunde de seneste par uger, men at der stadig er problemer med at få selskabsoplysninger ud af det.

"Nu kan jeg se, når der bliver solgt varer fra en dansk leverandør til et svensk firma, men jeg kan ikke se, hvem leverandøren er," siger Benny Arildsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere