Danske it-virksomheder er mere end velkomne til at byde på kontrakter i andre EU-lande.
Men som Computerworld tidligere har skrevet, er det en besværlig affære.
Men det skal være slut nu.
Europa-Kommissionen har netop fremlagt et forslag til en forordning, der muliggør brugen af medlemslandenes eID-løsninger, det vil sige NemID for danskernes vedkommende, på tværs af landegrænserne.
Kommissionen fremhæver selv, at forordningen vil gøre det lettere for virksomheder at byde på udbudsopgaver i andre medlemslande.
EU-udbud føres ind i den digitale tidsalder
Brugen af NemID vil gøre det muligt for en dansk virksomhed at aflevere et tilbud på et EU-udbud elektronisk.
Derved vil virksomheden kunne spare omkostningerne og besværet ved at aflevere det personligt eller med kurertjeneste.
Bjarke Alling, direktør i Liga Distribution, der beskæftiger sig med salg af integrationsløsninger mellem offentlige signaturer og virksomheders brugerstyring, er positiv over for forslaget:
"Det er den rigtige vej, EU går. Forslaget vil gøre det lettere for virksomheder at handle på tværs af grænserne," siger han.
Ikke godt nok
Selvom forslaget vil lette en stor byrde for virksomhederne, så er det alligevel ikke en fuldstændig løsning.
Det løser nemlig kun ét af flere problemer, der forhindrer mange danske it-virksomheder i at byde på EU-udbud.
Morten Bangsgaard, der er direktør i IT-Branchen, fortæller, at der i EU er yderligere udfordringer som sprog, markedsforståelse, konkurrenceforhold og lokal support, der bremser danske virksomheders lyst og mulighed for at gå ind på EU-markedet.
Alligevel mener han, at forslaget i det mindste er et skridt i den rigtige retning - bare ikke nødvendigvis for udbudsforretningen i EU.
"Selvom forslaget kun løser en del af problemet, er det den rigtige vej at gå. Forslaget har store potentialer for at øge samhandlen i og på tværs af EU på alle områder, som ikke er underlagt udbudsregler," siger Morten Bangsgaard.
Så selv om forslaget adresserer det ene af problemerne, så er der stadig lang vej igen, før danske virksomheder får lettere ved at byde på EU-udbud.
Og apropos lang vej, så skal vi måske også se langt i kikkerten, før forordningen træder i kraft.
Forslaget er sendt fra Europa-Kommissionen til Europa-Parlamentet, hvor det nu skal godkendes.
Kommissionen tør ikke udmelde et tidspunkt for forventet godkendelse, men henviser til, at godkendelse kan tage et til to år.
Læs også: Derfor er EU lukket land for danske it-virksomheder