Artikel top billede

Fremtidens mikrochip er fuld af fejl

En ny computerchip med indbyggede regnefejl er 15 gange mere effektiv end dagens teknologi.

Det lyder paradoksalt, men nogle gange kan det være en fordel at lave fejl. Forskere fra Rice University har udviklet en "unøjagtig" computerchip med indbyggede regnefejl, som skulle være op til 15 gange mere effektiv end de nuværende processorer. Forskningen blev præsenteret i sidste uge på ACM International Conference on Computing Frontiers i Italien.

"Det er spændende at se denne teknologi i en fungerende chip, som vi kan måle og validere for første gang," siger projektleder Krishna Palem. Han tilføjer at chippen fungerer endnu bedre end forventet.

Konceptet er meget simpelt. Chippens strømforbrug bliver reduceret ved at tillade regneenhederne at lave små fejl.

Forskerne bruger en metode kaldet "pruning", hvor man fjerner nogle af de sjældent brugte dele af digitale kredsløb på en mikrochip. Det kan halvere chippens størrelse og halvere strømforbruget, og samtidig bliver ydelsen fordoblet.

"Vores seneste tests har vist at pruning kan reducere energiforbruget 3,5 gange med chips der afviger fra det korrekte resultat med et gennemsnit på 0,25 pct. Når størrelsen og hastigheden bliver regnet med, er disse chips 7,5 gange mere effektive end regulære chips. Chips som leverer det forkerte resultat med en større afvigelse på 8 pct. er op til 15 gange mere effektive," siger forskeren Avinash Lingameni.

I computerens verden bliver regnefejl normalt opfattet som en katastrofe. Hvis computeren skal løse et regnestykke eller afvikle et program, så er det vigtigt, at processoren arbejder helt uden fejl. Men i andre tilfælde gør det ikke så meget, hvis der optræder små fejl. Det gælder f.eks. hvis man streamer musik eller video, hvor fejlene vil drukne i datastrømmen.

"Bestemte typer af applikationer er meget fejl-tolerante. Menneskets øje har eksempelvis en indbygget mekanisme til fejl-korrektion. Vi brugte unøjagtig addition til billeder og konstaterede at relative fejl på op til 0,54 pct. er næsten umulige at se, og relative fejl på op til 7,5 pct. frembringer stadig brugbare billeder," siger en anden af forskerne, Christian Enz.

I første omgang skal teknologien bruges i integrerede processorer, f.eks. til høreapparater og kameraer.

Den unøjagtige processor skal også bruges i en meget billig tavlecomputer, I-slate, der er udviklet specielt til det indiske marked. Den ventes klar til næste år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering