Læs også:
Bredbånd er alt for dyrt - men nu skal det være slut
Forleden kom Akamai med sin State of the Internet-rapport, som måler den globale internet-hastighed.
Den seneste rapport viser at den gennemsnitlige internet-hastighed i verden er faldet med 14 procent til 2,3 Mbit/s i slutningen af 2011.
Men rapporten indeholder også interessante tal for Danmark - og det er ikke behagelig læsning for alle dem, der tror, at Danmark stadig er blandt verdens førende bredbånds-nationer.
Målt i gennemsnitlig hastighed er Danmark blot nummer ni i Europa med 5,7 Mbit/s. Danmarks stigning i bredbåndshastighed i 2011 var den tredjelaveste i Europa.
Kun Rumænien og Frankrig klarer sig endnu dårligere. Da Europa samtidig sakker bagud i forhold til både Asien og Nordamerika, er udviklingen endnu mere markant.
På verdensplan ligger Danmark på en 14. plads, når man kigger på den gennemsnitlige hastighed. Lande som Holland, Irland og Tjekkiet har overhalet Danmark.
Når det gælder "peak-hastigheder" er Danmark blot nummer 16 i Europa med et gennemsnit på 18,7 Mbit/s. Der er tale om et fald på 7,6 pct. i den danske peak-hastighed i løbet af blot ét kvartal, og dermed er faldet større i Danmark end i noget andet europæisk land.
Her er der fart på
Sydkorea og Japan dominerer stort set på alle parametre i rapporten. Sverige er også på vej frem. Umeå indtager således en 15. plads på listen over byområder med de højeste bredbåndshastigheder i verden.
Rapporten fremhæver også, at man i Estland har et mål om 100 Mbit/s bredbånd til hele befolkningen i 2015, mens den danske regering kun har ambitioner om at alle husholdninger og virksomheder skal have adgang til denne hastighed i 2020.
Hos fiberbranchens talerør, Dansk Energi, henviser man til, at lande der er ambitiøse omkring fibernet ligger bedst placeret i rapporten. Det gælder blandt andet Australien, hvor der er en mærkbar fremgang som følge af regeringens strategi om at rulle fibernet ud til hele landet.
"Hvis Danmark fortsætter rutsjeturen nedad rangstigerne, vil danskerne i fremtiden kunne kigge misundeligt på borgere i Sverige og andre lande og se de mange nye velfærdstilbud, de modtager, men som ikke kan lade sig gøre i Danmark, fordi vores digitale infrastruktur stagnerede fra 2011 og frem," siger Mikael Bomholt Nielsen, der er konsulent hos Dansk Energi.
Akamai kan ikke selv forklare, hvorfor den generelle internet-hastighed i hele verden er faldet i det sidste kvartal af 2011.
En af forklaringerne kan være, at mange skifter til langsommere mobile forbindelser. Men Akamai oplyser dog, at man har fjernet data fra mobilnet i sin måling.
Læs også: