Artikel top billede

Arkivfoto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Lægerne banker i bordet: Her er vores it-krav

Lægerne frygter dyre og dumme it-løsninger på hospitalerne, som alle ender med at tabe på. Men de har en løsning på problemet.

Læs også: 
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne

Det går den rigtige retning med at inddrage lægerne i udviklingen af sundheds-it-systemer, men det kan godt gøres bedre, hvis vi skal undgå dumme, dyre og ligegyldige it-systemer på hospitalerne.

Det mener formand for Lægeforeningens it-udvalg, Lars Riber.

"I dag bliver vi hørt mere og mere i regionerne, men vi og regionerne skal være bedre til at koordinere vores viden på tværs af regionsgrænserne til glæde for alle læger, der så kan bruge mindre tid foran skærmen og mere tid sammen med patienterne," siger Lars Riber til Computerworld.

Han har i to år siddet som formand for Lægeforeningens it-udvalg, og i løbet af de to år er lægernes samarbejde med NSI (statens nationale sundheds-it) og RSI (regionernes sundheds-it) blevet kraftigt forbedret med kvartalsmæssige møder.

Den forbedring er nu blevet formaliseret i publikationen "It på sundhedsvæsenets betingelser".

Politisk påmindelse om lægerne

Alligevel fortæller Lars Riber, at samarbejdet mellem læger og de offentlige myndigheder snildt kan optimeres en tak eller to.

"Brugerinddragelsen skal ind i alle led af udviklingsarbejdet, men sådan er det ikke i dag. Hvis ikke lægerne som brugere er med til at bestemme funktionalitet, så får vi bare ringere systemer, som spilder vores tid," forklarer han.

'It på sundhedsvæsenets betingelser indeholder således derfor også lægernes bud på, hvordan sundheds-it kan blive bedre ved inddragelse af lægerne, og ved at it-systemerne tager udgangspunkt i patientforløbet.

Lars Riber indskyder samtidig, at lokal- og folketingspolitikere også meget gerne må skænke lægerne en tanke, hvis der påtænkes at investere i store, medicinske it-løsninger.

"Når man kommer ud på de enkelte hospitaler, så skal it-ensretningen jo gerne slå igennem med lægelige input til at sikre den optimale, kliniske arbejdsplads med velfungerende it-systemer," siger han og fortsætter:

"En rigtig god ide er at kontakte Lægeforeningen, inden projekterne skydes i gang, for vi sidder med et stort fagligt it-netværk, og så skal vi nok få sendt de rigtige folk i byen til at hjælpe med bruger-input til systemerne."

Private er velkomne
Lægernes villighed til at indgå som sparringspartnere og kompetente forsøgskaniner i it-udviklingen stopper ikke kun ved statslige eller regionale it-projekter.

Også private virksomheder bør ifølge Lars Riber kigge mod den kittelklædte verden, når der fortsat skal udvikles et stigende antal it-løsninger til sundhedssektoren.

"Hvis private virksomheder ønsker at tjene penge på sundheds-it, så gør de nok klogt i at kontakte lægerne," siger formanden for Lægeforeningens it-udvalg.

Læs også: 
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere