Artikel top billede

Intels næste processor til ultrabooks kommer til juni

Intels nye Ivy Bridge-processorer bliver lanceret i to bølger. Først senere kommer modeller til helt tynde computere.

På mandag kommer Intel med sin næste processor-generation, med kodenavnet Ivy Bridge. Der er tale om en meget stor lancering for chipfirmaet. Men Ivy Bridge kommer over to omgange. I næste uge kommer fire-kerne-versioner til højtydende computere. Først senere kommer dual-core-versioner til det, som Intel kalder "mainstream notebooks". Disse processorer skal blandt andet bruges til MacBook Air og ultrabooks.

Det er Intel-chef Paul Otellini, der nu har bekræftet at den mobile udgave af Intels næste processor-generation først kommer på et senere tidspunkt. Ifølge CNET sker denne lancering sandsynligvis til juni. Til den tid kommer så en bølge af nye bærbare computere med Ivy Bridge - herunder modeller med touch-skærme, der er forberedt til Windows 8.

Paul Otellini fortæller også, at der er mere end 100 nye ultrabooks på vej (det sidste tal fra Intel var 75). Intel satser stort på de tynde computere, hvor prisen forventes at falde ned under de magiske 7-800 dollar i den kommende tid.

Hurtigere grafik

På mandag kommer altså desktop-udgaven af Ivy Bridge og samtidig lanceres de første pc-modeller med den nye processor. De første benchmarks for Ivy Bridge tegner meget lovende. Ifølge Intel er grafikydelsen forbedret med 70 procent i forhold til Sandy Bridge og der er indbygget understøttelse for USB 3.0. Ifølge analysefirmaet In-Stat bliver der solgt 400 millioner USB 3.0-kompatible enheder i 2012.

Den nye processor-generation bruger den samme mikroarkitektur som Sandy Bridge, men strukturbredden er reduceret fra 32 til 22 nanometer. En af de mest spændende nyheder i Ivy Bridge er en 3D-transistor kaldet Tri-Gate. Her er der altså tale om et helt nyt design til computerens transistorer.

Ifølge Intel er der tale om et meget fundamentalt gennembrud i processor-teknologi, der skal garantere at Moore's lov også kan holde mange år frem. De nye 3D-transistorer leverer op til 37 procent højere ydelse end aktuelle 22-nm-transistorer ved lav spænding. Eller de kan levere den samme ydelse med det halve strømforbrug.
 
Fordobling i transistor-tallet

En 22-nm-mikroprocessor kan indeholde omtrent det dobbelte antal transistorer på det samme areal i forhold til en 32-nm-processor. Faktisk er der plads til seks millioner transistorer på et areal, der svarer til punktummet for enden af denne sætning.
 
En 22nm Tri-Gate transistors porte er så små, at man kan placere 4.000 af dem ved siden af hinanden på tværs af et menneskehår. Sammenlignet med Intels første mikroprocessor, 4004'eren, der blev introduceret i 1971, så er en 22nm cpu 4.000 gange hurtigere, og hver transistor bruger omkring 5.000 gange mindre strøm. Prisen per transistor er faldet med en faktor på omkring 50.000.
 
Tri-Gate konceptet blev præsenteret helt tilbage i 2002, men det har altså taget næsten ti år at udvikle de første produkter baseret på teknologien.
 
Intel vil fortsat følge sin såkaldte tick-tock-strategi. Hvert andet år kommer en helt ny mikroarkitektur - sidste gang var det Sandy Bridge - og hvert andet år bliver den eksisterende arkitektur flyttet til en lavere strukturbredde. Det er så Ivy Bridge, hvor man rykker til 22 nm.

Se alle modellerne

En komplet liste over alle de nye Ivy Bridge-modeller kan ses hos CPU World. I første omgang bliver der altså kun annonceret quad-core-modeller; senere kommer så udgaver med to kerner.

Den hurtigste desktop-model har en normal taktfrekvens på 3,5 GHz og en turbo-frekvens på 3,9 GHz, 8 MB L3-cache og HD 4000 grafik. Strømforbruget (TDP) oplyses til 77 watt. Den koster 332 dollar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere