Artikel top billede

Sådan bliver din (usynlige) computer i fremtiden

Stjerneforskeren Pranav Mistry har været på besøg i Aalborg for at fortælle om sit arbejde med at udvikle fremtidens computer-grænseflader.

Indiskfødte Pranav Mistry er manden bag flere spektakulære digitale opfindelser de senere år.

Han forsker på det berømte Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor han blandt andet har udviklet den såkaldte Sixth Sense-teknologi.

Hovedtanken i hans arbejde er yderligere sammenkobling mellem mand og maskine, så menneskets fem sanser udbygges med computeren som en sjette sans.

Selvom mange af Pranav Mistrys opfindelser stadig er på udviklingsstadiet, så har han allerede flyttet en lang række grænser for, hvordan vi tænker teknologien sammen med menneskets ageren.

Pranav Mistry var på besøg i Aalborg tirsdag i forbindelse med BrainMatch-konferencen, der var arrangeret af Aalborg Universitet og BrainsBusiness.

'Invisible computing'

Her fortalte han blandt andet om sit berømte SixthSense-projekt, hvor man bruger en kombination af computer, kamera og projektor til at vise indhold fra nettet.

Han viste også et nyt projekt, Sparsh, der skal demonstrere hvordan forskellige typer medier kan forbindes med skyen.

"Jeg har længe forsket i et koncept, som vi kalder for "invisible computing". Det har været en meget lang rejse, hvor vi forsøger at finde ud af, hvordan fremtidens informationsmedie kommer til at se ud. Der har været mange medier i historien - det startede med sten og papir og så computeren - og nu kommer det næste medie. Vi ser det allerede ske nu med de mobile enheder, smartphones og tablets, som vi har med overalt. Fremtidens medie bliver en blanding af usynlige datakilder, som minder om det, vi kalder cloud i dag," siger Pranav Mistry.

Et af hans vigtigste mål er at gøre mennesket uafhængig af bestemte medier til at vise informationer.

Særlige briller

Han har blandt andet opfundet særlige briller, som kan vise forskellige kanaler når man betragter den samme skærm.

En familie på fire kan altså alle se på det samme fjernsyn, men de ser fire forskellige kanaler med deres briller.

Det kunne også bruges til at se skiltene på sit eget sprog, når man f.eks. lander i et fremmedt land. En anden ny opfindelse er BlinkBot-brillerne, hvor man "klikker" ved at nikke og kigge på forskellige ting. Dermed bliver hele verden til en computer-grænseflade.

"Det der kommer til at ske er, at de digitale data flytter ud i den fysiske verden. Indtil nu har it-verden kun handlet om digitale koncepter, ikke om den virkelige verden. Nu får vi den fysiske verden tilbage og den bliver dynamisk, ligesom vi kender det fra computeren," forklarer forskeren.

Han har tidligere forsket i brugerflader for Microsoft og hans mest kendte projekt - Sixth Sense - forvandler alle former for overflader til noget, der minder om Microsoft Surface bordcomputeren.

Hvordan kommer fremtidens brugerflade til at se ud? 

Pranav Mistry mener at det bliver en blanding af mange forskellige teknologier.

"Det bliver ikke udelukkende touch, eller talegenkendelse, eller bevægelsesgenkendelse, men en kombination af dem alle sammen. Det kender vi også fra den virkelige verden. Hvis du taler til en anden person, så bruger du stemmen, men en stor del af din kommunikation foregår også gennem kropssproget, mimik og gestikulering. Så det foregår af mange kanaler samtidig," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere