Læs også: Trin for trin: Sådan lokkede it-mand svindler i fælden
Sådan fik offer hevet sine penge retur fra it-svindler
En af verdens største politi-organisation, Europol, har udsendt en liste over ting, du så absolut IKKE skal gøre, hvis du vil undgå at havne i it-fupmagernes fælder.
Rådene fra Europol er udgivet 27. januar 2012 og formuleret omvendt. Det skal forstås på den måde, at de seks råd er den sikre måde at havne i kløerne på it-svindlerne.
Klik løs
Blandt de seks råd til at begå tåbeligheder er et, at man roligt kan klikke på vedhæftede filer og link, man ikke kender nærmere til.
Ligesom man skal dele sine kodeord og mail med andre.
Du kan læse alle seks anti-råd på næste side.
De seks gode råd
De dårlige råd bliver dog også suppleret af seks gode råd.
Her lyder det blandt andet fra Europol, der kalder identitetstyveri for "big business", at være kritisk overfor mails og hjemmesider, der beder om personlige oplysninger.
Desuden skal man huske at updatere sin software regelmæssigt, man skal bruge ani-virus software og altid bruge stærke kodeord - gerne over otte tegn inklusiv tal, bogstaver og symboler.
Seks ting du bare ikke skal gøre
Sådan skal du IKKE gøre
Klik på vedhæftede filer og links uden at kende deres sande oprindelse.
Hvad der ligner en harmløs video eller billede, kan det faktisk være skadelig software designet til at stjæle dine data. Selv det at åbne en spam-mail kan sætte din mail-adresse på en spammers "hit"-liste for fremtiden.
Giv flere oplysninger væk end nødvendigt.
Din bank og kreditkort-udbyder kender allerede din PIN-kode og adresse. De har ikke brug for, at du fortæller dem det via e-mail, telefon eller webside.
Tilgå netbanker fra fælles eller offentlige computere.
Du ved aldrig, hvad der lurer på harddisken.
Del dine kodeord, email-konto og andre personlige data med andre.
Det er så meget sværere at beskytte, når mere end én person har adgang til dem.
Gem dine "credentials" i browser.
Ville du gemme dine adgangskoder på en gul huskeseddel? At gemme dem i en browser er lige så farligt.
Tag alt for gode varer.
Hvis et tilbud i en e-mail eller på sociale medier lyder for godt til at være sandt, så er det sandsynligvis også. Det er også meget nemt for kriminelle at forfalske firmalogoer og identiteten påafsendere.
Kilde: Europols hjemmeside.