Artikel top billede

Amerikanere opfinder den selvstyrende gevær-kugle

Et geværprojektil styret af lasersensor og bittesmå finner er under udvikling i USA. En britisk tænketank frygter, at offentligheden skal få fat i den yderst effektive ammunition.

Læs også:
Forsvaret lukker muligt hjemsted for super-computer

Så meget it-udstyr har de danske bombefly i Libyen

"Back and to the left. Back and to the left. Back and to the left."
 
Jim Garrisons (Kevin Costner) sarkastiske teorier i Oliver Stone-filmen 'JFK' om en 'magisk kugle' i forbindelse med mordet på præsident John F. Kennedy, der får præsidenten til at falde tilbage og til venstre, kan måske snart blive en realitet.
 
Filmens pointe er, at den 'magiske kugle' zigzagger sig vej igennem præsidentens krop på en usandsynlig måde, så der kun kan være tale om flere skytter end Lee Harvey Oswald, der efterfølgende blev udråbt som den eneste morder.
 
Men nu er en amerikanske våbenproducent Sandia rent faktisk ved at udvikle kugler, der kan fjernstyres ved hjælp af laser og små finner på projektilet, der tillige er udstyret med optisk sensor til at opfange laserstrålen, så kuglen kan ændre retning 30 gange i sekundet. 
 
Det skriver BBC
 
Mindsker civile tab
Prototypen af kuglen, med en rækkevidde på to kilometer, bliver udviklet af en underafdeling af våbenproducenten Lockheed Martin til fortrinsvis det amerikanske forsvar, hvor især snigskytter med rifler er udset til at affyre den fjernstyrede kugle.
 
Forsøg har vist, at kuglen egner sig bedst til at ramme langdistancemål, hvor snigskytterne altså ikke behøver at finindstille laser-sigtekornet for at ramme og dræbe deres mål.
 
Dermed skulle chancerne for civile tab være stærkt formindsket ifølge en britisk forsvars-tænketank, Royal United Services Institute, som BBC har talt med.
 
Frygt for masseudbredelse
Pressemeddelelsen fra producenten er målgruppen for den selvstyrende kugle "militæret, ordensmagten og fritidsskytter", hvor især sidstnævnte segment får den britiske tænketank på barrikaderne. 
 
"Offentligheden kan måske føle sig usikre for følgerne af, at folk får mulighed for at bruge teknologien uden at have frit udsyn til målet, især når man tænker på terrorister," lyder det fra Royal United Services Institute ifølge BBC.
 
Tænketanken fremhæver derfor samtidig, at der givetvis vil komme offentlige restriktioner af salget til privatpersoner.
 
"Men det vil være nyttigt for ordensmagten - især i gidselsituationer," lyder det fra tænketanken.  

Læs også:
Forsvaret lukker muligt hjemsted for super-computer

Så meget it-udstyr har de danske bombefly i Libyen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere