Efter en test i den norske by Narvik har det norske Datatilsyn sagt 'fuldt stop' for brugen af Google Apps hos offentlige myndigheder i broderlandet.
Datatilsynet i Norge mener ikke, at Google leverer tilstrækkelig dokumentation for, hvor selskabet opbevarer sine data.
Samtidig mener tilsynet heller ikke, at Google lever op til de norske regler for opbevaring af persondata.
Derfor har tilsynet forbudt de norske offentlige myndigheder og organisationer at bruge Google Apps af frygt for at kompromittere borgernes personfølsomme oplysninger.
Det skriver Financial Times.
Googles apps paradoks
Beslutningen blev truffet efter en 'test-case' i den norske by Narvik, hvor byrådet havde besluttet at bruge Google Apps til e-mail.
Det norske forbud kommer paradoksalt nok netop, som Google Apps i Europa har fået vind i sejlene. Søgegiganten har eksempelvis lige vundet sin største kontrakt nogensinde med den spanske bank BBVA, fortæller Financial Times.
Artiklen kommer også ind på danske forhold, hvor Odense Kommune for et år siden fik endegyldigt nej af Datatilsynet til at anvende Google Apps i blandt andet kommunens skoler.
Kommunen havde ellers i lang tid gjort sig store anstrengelser for at få lov at bruge Apps i arbejdet. Se en liste over de artikler vi har skrevet om Google Apps og Odense kommune her.
Bekymringerne gik blandt andet på, at der ved brug af Googles kalender- og dokumentfunktioner til timeplanlægning og kommunikation med forældre, så var der fare for, at personfølsomme data kunne undslippe til en bredere kreds.
Langt ude i skyen
Også de franske og de tyske myndigheder har sat gang i initiativer, der skal sikre, at personfølsomme data ikke havner i en sky et sted uden for Europas grænser.
Et andet punkt, hvor de multinationale selskaber også tit render panden imod nationale regler, er med hensyn til opbevaring af virksomhedernes regnskaber.
Google, HP, Microsoft og mange andre it-virksomheder
overtræder eksempelvis konsekvent bogføringslovens krav om, at regnskabsmateriale skal opbevares her i landet. Men det er en anden historie.
Ifølge Financial Times viser eksemplerne, at der fortsat er mange panderynker i Europa, når det gælder sikkerheden ved at benytte amerikansk baserede cloud computing-leverandører, især når der hersker usikkerhed om, hvor i verden data bliver opbevaret.
Læs også:
Odense Kommune får nej til brug af Google Apps.
Sådan har Odense brugt Google Apps indtil nu.
Datatilsyn: Der er løsninger for Odense i Google-sag.