Læs også:
It-industrien banker i bordet: Kræver ny udbudslov
Fælles opråb.
Sådan lyder en del af overskriften i et syv sider langt brev, som It-Branchen, Dansk IT, KITA (Foreningen af Kommunale it-chefer) og KL har skrevet til Folketinget.
Baggrunden er et ønske om en ny og mere smidig udbudslov, for med de nuværende regler spildes "tusindvis af arbejdstimer og millioner af kroner" ifølge organisationerne.
I praksis udelukkes små innovative virksomheder. Samtidig er reglerne for rigide til it-udviklingsprojekter, lyder det.
"Den offentlige sektor ender som konsekvens heraf for ofte med gårdsdagens frem for morgendagens it-løsninger," hedder det i brevet.
Politikere skal bryde ond cirkel
Organisationerne peger på en "ond cirkel" på udbudsområdet, der er selvforstærkende, og som politikerne med nye regler skal bryde.
Blandt andet klager rigtig mange virksomheder over udbud, hvilket igen skaber en "forsigtigshedskultur" hos myndighederne, der "helgarderer" sig med rådgivere.
Samtidig med at der eksempelvis afholdes udbud, hvor det ikke er nødvendigt, eller "hvor vinderne på forhånd er givet grundet markedssituationen."
Derfor er ønsket fra de fire organisationer, at Folketingets politikere skaber et såkaldt nyt "udbudsparadigme."
Det skal været præget af "klar praksis" med "gode vejledninger". Og så skal dialogbaserede udbudsformer anvendes til komplekse it-udbud.
Konkret lyder opfordringen på den ene side; lav en mindre "rigid" fortolkning af EU-regler. Og på den ene side; skab en ny struktur, der "mindsker incitamentet til at klage."
Ligesom der altså generelt skal åbnes mere op for muligheden for dialog mellem udbudsgiver og udbudsbyder.
Læs også: