Mens masser af computerskærme og anden elektronik tirsdag gik i sort, arbejdede tusindvis af medarbejdere ufortrødent videre i det østdanske erhvervsliv.
Deres arbejdsgivere har alle det til fælles, at de har investeret i nødstrømsanlæg, der straks redder elforsyningen.
Sjællands heldigste virksomhed er måske Alfred Berg Bank i Amaliegade i København.
Her satte man et helt nyt nødstrømsanlæg til 800.000 kroner i drift mandag aften, og de fleste medarbejdere mærkede derfor intet til strømsvigtet, der ellers lammede Østdanmark dagen efter.
God investering
- Man må sige, at investeringen har været lønsom fra første dag, ler IT-chef Esben Larsen, Alfred Berg Bank.
Han erkender, at der har været en del galgenhumor på arbejdspladsen oven på denne perfekte timing, hvor medarbejdere har været skuffede over ikke at få fri, "lige som de gør alle andre steder".
- Vi har lige bygget et helt nyt serverrum og foretaget nogle andre bygningsændringer, og i den forbindelse har vi investeret i anlægget, der holder vores servere og forretningskritiske funktioner 100 procent kørende, siger Esben Larsen.
Da strømmen røg, blev de vigtigste funktioner forsynet fra en batteridrevet UPS (Uninteruptible Power Supply). Efter 20 sekunder var dieselgeneratoren kørende, og den kunne holde hele banken åben i otte timer uden at få fyldt mere brændstof på.
Uvisheden er det værste
Det eneste, der skræmmer nødstrøms-kunderne, er uvisheden om, hvor længe nedbruddet varer, forklarer Ole Aaby, direktør i ATEK Teknik, der leverer nødstrømsanlæg og dieselgeneratorer.
- Vores anlæg kan typisk køre i otte timer, som så kan forlænges til 16-20 timer, hvis man skærer ned på forbruget. Problemet opstår, når resten af byen også mangler strøm, for så kan man ikke pumpe mere dieselolie ned i tanken, siger Ole Aaby.
Han betegner tirsdagen som en ren juleaften for firmaet, der fik travlt med at rådgive kunder, der var i tvivl om, hvordan de skulle forholde sig.
- Vi var også ude og sætte generatorer op hos firmaer, som havde været i kontakt med os, men som ikke lige havde fået besluttet sig for at købe noget endnu, siger Ole Aaby, som i dag har modtaget flere bestillinger fra kunder, der vil opgradere deres anlæg.
Ifølge Ole Aaby kan en virksomhed med omkring 100 medarbejdere være kørende med en dieselgenerator og de nødvendige installationer for 200.000 kroner og opefter.