Artikel top billede

Nu kommer gigabit-WLAN

Den femte generation af WLAN-teknologien med gigabit-hastighed har premiere på CES.

I mobilnettet har vi nået den fjerde generation, 4G, men når det gælder trådløse computernetværk er man klar til at tage springet til den femte, 5G. Den nye standard 802.11ac understøtter en teoretisk hastighed på mere end en gigabit i sekundet (afhængig af hvor mange kanaler der kombineres). I praksis er hastigheden noget lavere - men det er stadig meget hurtigere end de nuværende trådløse netværk.

Broadcom fortæller i en meddelelse at man vil introducere sine første chipsæt med 802.11ac på Consumer Electronics Show i Las Vegas, der starter i dag.

Mange af de store hardware-producenter har allerede erklæret at de vil bruge teknologien i deres produkter - herunder Asus, Belkin, D-Link, Lenovo, LG og Netgear.

Så det ser ud til, at vi snart kan vente en bølge af routere, netkort og computere med indbygget gigabit-WLAN.

Det nye 802.11ac-chipsæt fra Broadcom skulle være tre gange hurtigere og bruge seks gange mindre energi sammenlignet med 802.11n. De arbejder i 5 GHz frekvensbåndet.

Den maksimale hastighed oplyses til 450 megabit i sekundet, og denne hastighed kan opnås med kun én antenne og én datastrøm. Med to antenner (MIMO) stiger hastigheden til 867 Mbps, og med tre antenner krydser man så gigabit-grænsen.

Producenten Quantenna viste et chipsæt i november, hvor man kan kombinere hele fire datastrømme for at opnå en maksimal hastighed på hele 1,7 gigabit i sekundet. 

Qualcomm-datterselskabet Atheros udvikler også et 802.11ac-chipsæt, hvor man kombinerer tre datastrømme og dermed kommer op på en (teoretisk) gigabit-hastighed.

Den faktiske hastighed er sandsynligvis omtrent det halve for alle produkterne.

Broadcom fortæller at det nye chipsæt også skal øge rækkevidden i det trådløse netværk med en teknologi kaldet beamforming, hvor antennesignalet sendes i modtagerens retning.

Den endelige version af 802.11ac er stadig ikke vedtaget, men det ventes ikke at specifikationen vil ændre sig væsentligt. IEEE er berygtet for at arbejde langsomt. Først i 2009 kom den endelige 802.11n-standard, selvom "draft-N" produkter allerede havde været på markedet i flere år. Det samme kan ske med ac-standarden.

Buffalo, Cisco, Netgear og Trendnet er de første, der har annonceret produkter med teknologien. Flere ventes at følge efter inden længe.

Det ser ud til at Broadcom forsøger at etableret navnet "5G Wi-Fi" i stedet for det mere besværlige 802.11ac. Der er også oprettet en hjemmeside om standarden på www.5gwifi.org.

Den første generation var 802.11 med 2 Mbps. Den rækker helt tilbage til 1997. Så kom 802.11b med 11 Mbps. I 2002 fik vi 802.11a/g med 54 Mbps. I 2007 kom så 802.11n med 600 Mbps, og nu er det 802.11ac, der krydser gigabit-grænsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Bliv klogere på de digitale transformationer hos Danmarks største virksomheder

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere