Artikel top billede

Nu er det slut med statsfinansieret it-forskning

Fra næste år er det slut med penge til it-projekter fra Det Strategiske Forskningsråd. Bestyrelsen ryster på hovedet af regeringen.

Læs også: Sådan kan Danmark score 60 milliarder kroner på it

Fra 2012 vil der ikke blive afsat flere penge til rene it-formål, har den nye regering og Folketingets forligspartnere afgjort med den nye finanslov.

Det Strategiske Forskningsråd (DSF) har siden sin etablering i 2004 udbetalt de penge, som afsættes på finansloven, til forskningsprojekter.

It har fyldt meget, men fra 2012 skal pengene bruges til andre forskningsformål som energi, miljø og sundhed, oplyser DSF, hvis bestyrelsesmedlemmer undrer sig over, at it-forskningen ikke længere skal tilgodeses.

"Jeg synes, det er meget problematisk, at man ikke kan finde ud af at allokere midler til it-forskningen," lyder det fra Ole Lehrmann Madsen, som er medlem af bestyrelsen i Det Strategiske Forskningsråd, direktør for Alexandra Instituttet og professor i datalogi.

Han mener, at konsekvensen af den beslutning er, at Danmark får svært ved at holde sig i front og sikre, at vi har en velfungerende it-infrastruktur og it-systemer, der er tilpasset danske forhold.

"Vi sakker bagud. Det, vi skal konkurrere på, er at have et effektivt samfund. Det er alt fra digital forvaltning i det offentlige, hvor behovet er enormt for systemer, hvor borgerne kan betjene sig af web-løsninger. Især bliver de ældre kørt mere og mere ud på et sidespor i takt med at man afskaffer den direkte behandling i stat og kommune," siger Ole Lehrmann Madsen.

300 millioner kroner

Det Strategiske Forskningsråd har i tidens løb sendt 300 millioner statslige kroner i it-forskningens retning.

Når forskningen kaldes strategisk, er det, fordi forskningen bliver opfattet som at være af netop strategisk betydning for Danmark.

"Man skal ikke se sig meget om i det danske samfund for at erkende, at vi er helt afhængige af vores it-infrastruktur. Og vi er dybt afhængige af de it-systemer, der bruges, både offentligt og privat," siger Ole Lehrmann Madsen.

Alexandra Institut-direktøren undrer sig over, at it ikke længere opfattes som nødvendigt mål for en selvstændig forskningsindsats.

"Det er nødvendig med en it-forskningsindsats. Med fokus på specifikke sektorer som energi, miljø, sundhed og så videre, opfatter man it som et hjælperedskab, og ikke som en problemstilling i sig selv. Men vi er altså meget afhængige af it. Hvis vores it-systemer bryder sammen, er der intet, der fungerer i det her land." 

Fremme i første linje 

Ole Lehrmann Madsen mener ikke, at vi skal lave it-forskning for it-forskningens egen skyld.

"Det skal være målrettet problemstillinger, som er samfundsrelevante og erhvervsrelevante. Vi har jo et meget stort erhvervsliv inden for it-sektoren. Det skal også betjenes, og det kræver blandt andet forskning, hvis man vil gøre sig håb om at være med helt fremme i første linje, fordi udviklingen går så afsindig hurtigt."

Men i de projekter, der får penge, for eksempel et green tech-projekt, kommer jo ikke ret langt uden it. På den måde vil midlerne for en stor dels vedkommende alligevel ende i it-sektoren?

"Ja, men selvom de bruger pengene til at købe nogle computere og nogle programmører, er det stadig green tech-folket, der sætter dagsordenen for, hvad de skal bruge it til. Så vil det være fint, hvis de bruger pengene på også at hyre nogle it-forskere. Det vil gøre løsningerne endnu bedre, end hvis man bare laver et almindeligt it-udviklingsprojekt."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering