Artikel top billede

Sådan fanger vi spindoktorers fiksfakserier på mail

Sagen om læk af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattepapirer kunne sagtens være helt undgået, hvis spindoktorer fulgte bestemte mail-regler.

Der er helt sikkert fejet noget ind under gulvtæppet.
 
Sådan lyder den generelle holdning blandt politiske kommentatorer og observatører i den verserende sag om læk af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteoplysninger til blandt andet Ekstra Bladet.
 
Formiddagsavisen hævdede i weekenden, at den allerede for et år siden modtog oplysninger fra daværende skatteminister Troels Lund Poulsens (V) spindoktor Peter Arnfeldt.
 
Spindoktoren blev i går politianmeldt til Københavns Politi af Skat for læk af Helle Thorning-Schmidts skatteoplysninger.
 
Kunne være undgået
Men hele sagen kunne være undgået - eller i værste fald efterforskes hurtigere og mere effektivt - ifølge mediejurist og forskningschef Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole i Århus.
 
Det kunne ske, hvis ikke praksis for ministeriernes spindoktorer var gået i retning af, at de benytter private mailadresser uden nogen form for krav til aktindsigt og journalisering.
 
"Hvis spindoktorer var tvunget til kun at benytte offentlige mailsystemer, så kunne alle følge med i, hvad de sendte af oplysninger og til hvem. Eksempelvis kunne ministeriernes departementchefer forebygge den slags skandaler, som nu er under opsejling," siger Oluf Jørgensen til Computerworld med henvisning til Peter Arnfeldt-sagen.
 
Misforstået kattelem
Mediejuristen forklarer, at spindoktorernes praksis kommer fra en betænkning fra et udvalg nedsat af finansministeren i 2004, hvor Højesteretsdommer Jens Peter Christensen sad som formand.
 
I betænkningen pålægges det ministrenes særlige rådgivere - i folkemunde kaldet spindoktorer - at følge almindelige regler for offentligt ansatte.
 
Det betyder blandt andet, at spindoktorerne skal benytte offentlige mailsystemer, når de arbejder for en minister.  
 
Betænkningen giver dog ifølge Oluf Jørgensen spindoktorer mulighed for at hjælpe ministeren både som minister og partipolitiker. Men han fortæller samtidig, at spindoktorerne er offentligt ansatte, og betænkningen nævner ikke, at spindoktorer må bruge private e-mails. 
 

De skjuler deres mails

Alligevel er det ikke alle de særlige rådgivere, der har holdt sig helt til betænkningen.
 
"I praksis har spindoktoreren brugt private e-mails ved information til pressen om sager, ministeriet arbejder med," forklarer Oluf Jørgensen. 
 
Samtidig vil mediejuristen ikke afvise, at Troels Lund Poulsens spindoktor langtfra er den eneste i det politiske system, der har benyttet sig af sin private mailadresse, såfremt han står bag lækket til formiddagspressen.
 
"Det vil Undersøgelseskommissionen jo undersøge, da den kan kræve adgang til mails, der er sendt fra ministeriet og indsigt i ministrekalendere," lyder det fra Oluf Jørgensen.
 
Han forklarer samtidig, at politiet med rettens godkendelse kan indhente computere og smartphones eller gå til mailudbydere, hvis lovens lange arm forventer at finde bevismateriale der hos de involverede parter.  
 
"Undersøgelseskommissionen kan derimod ikke pålægge, at personer skal afsløre sig selv," fortæller Oluf Jørgensen.
 
Dermed siger han mellem linjerne, at en grundig granskning af de involveredes it-systemer er en bydende nødvendighed for at komme til bunds i denne lækage-sag, der er udskreget som en af de største skandaler nogensinde i dansk politik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere