Photoshop 6.0

Photoshop har lidt problemer med at holde balancen mellem nye features og samtidig bevare en brugergrænseflade, der er til at overskue. Det overskygger dog ikke, at den nye version er ganske imponerende og må være et must for alle, der skal redigere billeder til professionel brug. Adobes nye vidunder understøtter nu vektorgrafik. Photoshop 6 introducerer nemlig vektor-baserede objekter, som de kendes fra Illustrator og CorelDraw.

Vektor-tekst

Photoshop har længe været betragtet som det bedste billedbehandlingsprogram på markedet, og version 6.0 har cementeret programmets position yderligere. Fra version 5.5 til version 6.0 er der nemlig tale om en fundamental opgradering med flere helt nye ting. En flot opgradering, der trods et par børnesygdomme fortjener absolut topkarakter.

Den mest betydningsfulde nyhed er, at programmet nu understøtter vektorgrafik. Version 6 introducerer vektorbaserede objekter, som de kendes fra Illustrator eller CorelDraw. Det er således muligt at fremstille rektangler, ellipser, frihåndstegninger og ikke mindst vektorbaseret tekst. Der er dog ikke tale om objekter, som man kender det fra vektorgrafikprogrammer. Photoshop laver en klippesti for hvert objekt, hvilket ikke er så intuitivt som regulære vektorprogrammer. En klippesti laver et hul i afmaskningen af laget, og det er sværere at manipulere med end traditionelle vektorobjekter. Især til print kan man have glæde af vektor-forbedringerne.

Vektor-tekst
Tekstværktøjet er nu også objektbaseret på samme måde, som det blev introduceret i ImageReady 2.0 eller som kendt fra Illustrator. Man kan skrive direkte på sit billede ? placére markøren på lærredet og skrive. Det er dejligt, at Adobe har skaffet sig af med den irriterende tekstdialogboks.

Teksten kan redigeres, så længe den bevares i vektorformatet, og det er blevet meget nemmere at tilpasse tekst. Det foregår, som man kender det fra dtp-programmerne, med et faneblad, hvorfra man kan kontrollere alle justeringerne. Der er også blevet tilføjet en facilitet, der gør det muligt at dreje og vride sin tekst for at opnå effekter. Man kan dog stadig ikke skrive teksten på en "Path", som man kender det fra Illustrator. Det havde ellers gjort denne funktion betydelig mere fleksibel.

Teksten bliver stadig placeret i sit eget lag, så der er mulighed for at lave effekter.

Bedre brugerflade

Bedre brugerflade
Brugerfladen har også fået sig en overhaling, hvilket man bemærker med det samme. Der er nemlig blevet tilføjet en værktøjslinie, der frigører mere skærmplads, end den optager. Værktøjslinien er blot den gamle "Option"-palette i ny, horisontal udforming, og i højre side er værktøjslinien udstyret med en Palette-brønd, hvor paletter kan dokkes, så der er mere plads til dokumentvinduet ? en udmærket løsning på problemet med de mange paletter.

En anden nyhed er, at "Layer effects" er blevet lagt ud i sin egen dialogboks, hvor man så kan regulere indstillingerne for de enkelte effekter på laget. Man kan se reguleringerne med det samme ? desværre fylder dialogboksen en stor del af skærmarealet, hvilket spærrer for udsynet. Det er ellers en god idé at samle alle mulighederne i en enkelt boks.

Lag kan nu også grupperes, så indstillinger som for eksempel gennemsigtighed kan sættes for mange lag på én gang. Justeringslag er nu udvidet med gradienter og mønstre, så egenskaberne kan håndteres på en objekt-agtig facon.

Farvel til magien
Man vil bemærke, at de magiske værktøjer til "Selections" og "Paths" er forsvundet i denne nye udgave, hvilket dog ikke er en katastrofe. Til gengæld er der blevet tilføjet en ny "Liquify"-kommando, som helt sikkert også bliver et hit. Her har man mulighed for at forvrænge et billede på forskellige måder. Man kan udsætte sit billede for eksempelvis "twirl" og "bloat", og funktionen minder om programmet KAI's Power Goo. En anden ting, som vi er begejstrede for, er "Crop"-værktøjet, der gemmer de områder, som er blevet klippet fra. Det giver en meget bedre fornemmelse af, hvordan resultatet bliver.

Farvestyringen har Adobe heldigvis ikke gjort noget ved denne gang. Brugerfladen har ændret sig til det bedre, og det er nemmere at fastsætte præcist, hvad "profile status" er for et givent billede, og man kan hurtigt ændre denne for forskellige output-enheder.

Det er også blevet lettere at arbejde i grupper, hvis man benytter sig af Adobes opgradering. Der er nemlig blevet tilføjet et "Workflow management"-værktøj, der gør det muligt at dele den samme fil på serveren. Det er dog kun en bruger ad gangen, der kan redigere i filen. For at lette arbejdsdelingen kan man også indføje notater og endda audio-beskeder i sit dokument ? en ganske fiks funktion, hvis man er flere om at arbejde med de samme dokumenter.

Glem rutinerne

Glem rutinerne
Det er også en fornøjelse, at man nu kan finde "Droplets" bygget ind i Photoshop sammen med den essentielle "Fit Image"-funktion. "Droplets" giver mulighed for at gemme EXE-versioner af "Actions". Derved kan man trække-og-slippe filer fra Explorer ind i sin "Droplet" og derved udføre en batch-operation.

"Fit Image"-funktionen er et lignende lille værktøj, som automatisk tilpasser et billede til en given størrelse. Funktionen giver mulighed for at tilpasse billederne enten horisontalt eller vertikalt i en enkelt arbejdsgang, hvilket vil gøre de trivielle rutiner som for eksempel at lave thumbnails hurtigere.

Det er stadig muligt at eksportere filer til Portable Document Format, bedre kendt som PDF. Det er dog blevet muligt at bibeholde lag og andre Photoshop-karakteristika i dokumentet. Gemmer man sine arbejder som TIFF-filer, er der samme muligheder.

To i én
Web-applikationen ImageReady 3.0 følger med som en integreret del Photoshop 6.0, og de to programmer er nu mere gnidningsløst integreret. Man behøver ikke længere at gemme dokumentet, når man hopper imellem de to programmer, og teksthåndteringen er ens i begge programmer. Programmet kan producere animationer, JavaScripts, roll-overs og imagemaps. Imagemaps konstrueres nu på en mere intuitiv facon med et værktøj, og rollover-effekter kan ses direkte i dokumentvinduet.

En helt unik, ny feature er muligheden for at lave gradueret komprimering i et billede uden slices. På den måde kan man vælge, at de områder af billedet, der har fokus, forbliver ukomprimerede, mens andre dele kan komprimeres hårdere, uden der er nogen synlig kant imellem områderne.

"Killer-application"
Det er dog stadig lidt svært at se, hvorfor ImageReady skal være et separat program, og Adobe udelukker heller ikke, at programmet i fremtiden bliver integreret med Photoshop, så hele herligheden er samlet i en "killer-application".

De fleste af ImageReadys centrale værktøjer, som for eksempel "slicing", findes nu også i Photoshop, så efterhånden som GIF-animationer bliver trængt væk af Flash, er det stort set kun "rollovers" og "imagemaps", som kræver et hop til ImageReady. Hoppet kræver dog en hel del af den maskine, som applikationerne køres på. Ved at have begge programmer åbne på samme tid fordobles kravet til hukommelse i maskinen fra 64 til 128 megabyte RAM. Det kan dog anbefales at have mindst 256 megabyte RAM og en Pentium-maskine i den hurtige ende. Den professionelle software stiller også krav om professionel hardware.

Photoshop 6.0
Producent: Adobe, www.adobe.dk
Pris med moms: Kr. 7.737,50 ? en opgradering koster cirka en tredjedel.

Karakter: 6 af 6.




IT-JOB

Syddansk Universitet

Software Engineer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect

KMD A/S

Cloud Developer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren