En af årsagerne til, at 40 it-medarbejdere i sidste uge fik brev fra ledelsen i Region Midtjylland om, at de skal afskediges eller omplaceres, skal muligvis findes i manglende skelnen mellem faggrupperne, når det handler om efteruddannelse.
Det mener Jakob Illum, som er en af de syv tillidsfolk fra fagforbundet HK, der har overenskomsten blandt it-folkene i Region Midtjylland.
Han fortæller, at regionen overordnet har afsat 8.500 kroner til efteruddannelse per medarbejderne om året.
"Men det offentlige har ikke lavet den adskillelse, at der er forskel på en it-medarbejder og for eksempel en økonomimedarbejder. Og i it-branchen går det så frygtelig meget stærkere end økonomibranchen," siger Jakob Illum.
Det koster meget mere at efteruddanne it-folk end andre fagrupper, mener han.
"Der er afsat 8.500 kroner per mand i uddannelsesmidler, og det kommer it-folk bare ikke ret langt for. Et kursus i vores branche koster jo 25-30.000 kroner. Og dem skal vi bruge omkring et af om året for at følge med," siger Jakob Illum.
For få penge til it-efteruddannelse
Ifølge Jakob Illum er der altså generelt blevet investeret for lidt i efteruddannelse af medarbejderne. Men de medarbejdere, som nu risikerer at miste deres job, hvis ikke den varslede omstrukturering leder til et nyt job et andet sted inden for Region Midtjylland, kan han ikke udtale sig om.
"Jeg har ikke haft mulighed for at følge op på, om den overenskomstpligtige udviklingsplan har været til stede eller overholdt. Vi fik jo ingen navne, før de ramte medarbejdere selv henvendte sig til os," siger han.
Det giver samtidig ledelsen af it-området et problem, når pengene til uddannelse skal findes til eksempelvis at lære folkene at håndtere nyt driftsmaskineri inden for it, forklarer han.
"Ledelsen er nødt til at flå midler ud af driftsbudgettet for at holde sine folk opdateret, fordi de almindelige uddannelsesmidler ikke rækker," siger han.
"Der har indtil videre ikke været nok fokus på efteruddannelse. Men jeg tvivler på, at det kun er vores ledelse, der er ansvarlig, i og med, at det er forretningen der presser på for at få egentlig drift ud af driftsbudgettet."
Han peger på, at forretningen generelt ikke har været vandt til at tænke på it-afdelingen som strategisk samarbejdspartner.
"Men som et nødvendigt onde, der skal holdes så billigt som muligt," siger Jakob Illum.
Tillidsrepræsentanten mener ikke, at ledelsen af it-afdelingen i Region Midtjylland har de nødvendige økonomiske rammer for at varetage den opgave, afdelingen er blevet bedt om.
"Den her ligger på et højere politisk niveau. Vi kan jo heller ikke sylte at købe nye servere. De brækker jo ned en gang imellem. Du har et vist antal midler, som du må strække bedst muligt. Og så er det som oftest videreuddannelse, der halter," siger han.
HK's lokale formænd har kritiseret Region Midtjyllands håndtering af afskedigelsesprocessen og anklaget den for embedsforsømmelse, hvilket har fået ledelsen til at hasteindkalde HK til et møde.