Artikel top billede

Nu er det bevist: Vi elsker vores gadgets

Din smartphone aktiverer de samme områder i hjernen som din kæreste.

Det er helt almindeligt at sige, at man elsker sin iPhone, iPad eller en andet gadget. Men måske er der mere sandhed i dette udsagn, end man egentlig skulle tro. Et eksperiment med magnetisk resonans skanning viser at iPhone aktiverer de samme områder i hjernen, som også bruges når vi er forelskede i et andet menneske.

Det er branding-eksperten Martin Lindstrom, der fortæller om eksperimentet i denne kronik i New York Times.

Sammen med firmaet MindSign NeuroMarketing satte han otte mænd og otte kvinder mellem 18 og 25 år til at lytte til lyden af en ringende iPhone og se en video med en ringende og vibrerende telefon (men uden lyd).

I begge tilfælde viste MR-scanningen at der var aktivitet i såvel de dele af hjernen som behandler lyd som visuelle signaler. Eller sagt med andre ord; de testpersoner, der hørte ringetonen, kunne også "se" telefonen med deres indre øje. Og de testpersoner, der så telefonen, kunne også "høre" den. Dette fænomen med blanding af sanserne kaldes for synæstesi.

Men endnu mere interessant er, at der var masser af aktivitet i den cortex, der normalt bliver associeret med kærlighed og medfølelse. Testpersonerne reagerede på telefonen ligesom de ville reagere hvis deres kæreste, ægtefælle eller familie var i nærheden.

Hjerneeksperterne ville egentlig undersøge, om der er tegn på at telefonen udløser en form for afhængighed i hjernen. Mange føler stress hvis de glemmer deres telefon eller hvis den er løbet tør for strøm - men kan det sammenlignes med f.eks. nikotin-afhængighed eller ludomani?

Heldigvis er der ingen tegn på, at telefonen udløser afhængighed i hjernen - men det er måske endnu mere foruroligende, at man ikke kan skelne mellem hjerneaktiviteten når du ser på din kæreste og din iPhone.

Martin Lindstrom har tidligere eksperimenteret med at vise testpersoner billeder af kendte brands som Apple og Harley-Davidson og religiøse motiver som bedekranse og et billede af paven - og her viste det sig også, at hjerneaktiviteten er stort set den samme.

Det ser ud til, at Apple har fat i selv de yngste. Lindstrom samlede 20 babyer på mellem 14 og 20 måneder sidste sommer og hver af dem fik en Blackberry. De begyndte straks at trykke rundt på skærmen - som om det var en iPhone.

I et andet eksperiment har man forsøgt at finde de ti mest følelsesladede lyde i verden - her kommer en vibrerende telefon ind på tredjepladsen, kun overgået af den kendte Intel-lyd og en grinende baby.

Mange oplever "fantom-vibrering" - den falske fornemmelse af en ringende telefon i lommen.

Ligesom mange trykker på elevator-knappen flere gange i den mærkelige tro på, at det vil få elevatoren til at komme hurtigere, tjekker vi også vores telefoner for e-mails og sms'er mange gange om dagen, som om vi kan få andre til at tekste, ringe eller Skype bare med vores viljestyrke.

Så kan det nok ikke overraske, at vi har et kærlighedsforhold til vores smartphone. Men her er der i hvert fald tale om en meget ensidig kærlighed. Så er det nok bedre at slukke telefonen og finde kærligheden på den gode gammeldags måde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere