I denne uge kunne Amazon præsentere sin nye tavlecomputer, Kindle Fire. Den er blandt andet udstyret med ny internet-browser, Silk, som bruger Amazons cloud-infrastruktur til at øge hastigheden ved at flytte en del af browserens arbejde over i skyen. Amazon kalder dette for "Dynamic Split Browsing".
Dermed står Amazon i en unik position til at samle data om brugernes surfadfærd - og det har udløst bekymringer om, at den billige pris for Kindle Fire (199 dollar) samtidig indebærer at man giver køb på sin privatsfære.
Silk bruger Amazons Elastic Compute Cloud (EC2) som en form for intelligent proxy, der anvendes til at hente websider og konvertere dem til et mobilvenligt format inden de sendes ud til Fire. Det betyder samtidig at alle websider hentes gennem Amazons servere.
Ifølge Sophos har Amazon betinget sig at alle URL'er, ip- og MAC-adresser kan logges i op til 30 dage.
Silk konverterer blandt andet billedfiler og skulle også være i stand til at konvertere Javascript til hurtigere ARM-kode.
Samtidig foretager Amazon også en analyse af websiden og forsøger at gætte, hvilke links brugeren vil klikke på, hvorefter disse sider bliver hentet og forberedt i baggrunden.
Der er forvirring omkring, hvordan Silk håndterer krypterede SSL-forbindelser. Det ser ud til at den krypterede kommunikation også sendes forbi Amazons servere, og det kunne betyde at de amerikanske myndigheder kan få adgang til kommunikationen med en dommerkendelse.
I forvejen har verdens største netbutik enorme mængder af data om kunderne og deres købeadfærd. Nu frygtes det, at Amazon også vil samle data om hvor Kindle-brugerne surfer på nettet - og i hvilke andre netbutikker de handler.
Hvis man shopper hos en anden netbutik end Amazon med Silk-browseren, skal man således alligevel en tur forbi Amazons servere.
Amazon har reageret på kritikken og understreger at alle data bliver anonymiseret, så man ikke kan følge den enkelte brugers surfadfærd. Her er udtalelsen fra Amazon på originalsproget:
"Usage data is collected anonymously and stored in aggregate, and no personal identifiable information is stored."
Samtidig har Silk også en "off-cloud" modus, hvor man kan vælge at hente websider direkte uden at tage turen forbi Amazons servere først. Her kommer Silk altså til at fungere som en almindelig browser.
Amazon er ikke de første, der bruger skyen til at gøre surfoplevelsen hurtigere på mobile enheder. Norske Opera har en lignende teknologi i sin Opera Mini browser.