Forbrugerråd gør Skypecensur til EU-tema

Det kniber med at finde emner, der kan lokke danskerne til EU-stemmeurnerne på søndag. Nu kan Skype blive det hotte valgtema i 11. time.

Telebranchen blev sat på den anden ende, da Skype begyndte at møvre sig ind på telemarkedet. Men Skype skal ikke regne med at kunne sætte mobilmarkedet i bevægelse på samme måde. Deutsche Telekom går skridtet videre og vil stoppe Skype.

Sammen med Vodafone - verdens næststørste mobilselskab - har Deutsche Telekom gjort det klart i sine betingelser, at man bryder dem, hvis man forsøger at bruge voip-programmer via for eksempel Android- eller Windows-mobiltelefoner.

Apple har allerede sikret sig, at man ikke kan tale via Skype på iPhonen via mobilnettet. Det er muligt at se andres status og chatte med dem på farten. Men hvis man vil høre stemmer i programmet, så skal man være i nærheden af et almindeligt Wi-Fi-signal.

 

Men heller ikke de begrænsede funktioner hos iPhonen må brugerne anvende på Deutsche Telekoms mange Wi-Fi-hotspots.

 

Valgkampen er i gang

 

Tvisten bliver nu en del af valgkampen til EU-parlamentet.

 

For Europaparlamentet og ministerrådet er stadig ved at færdiggøre den såkaldte telecompakke, som med et forslag om netneutralitet kan tvinge teleselskaber til at lave lige adgang til alle tjenester på nettet. Det er den samme pakke, som også rummer den hede diskussion om lukning af fildeleres net, fordi en særlig paragraf - amendment 138 - vil forhindre EU-landene i at indføre 3 strikes.

 

De to teleselskabers censur mod Skype har fået det danske Forbrugerråd til at opfordre til, at man tager Skype-problematikken med i stemmeboksen.

 

»Det er en stor indskrænkning i forbrugernes rettigheder, hvis de store teleselskaber kan afgøre, at teknologi som Skype ikke længere skal være tilgængelig for forbrugerne i Europa. Det betyder, at teleselskaberne får lov til at diktere vores adgang til internettet, og det skal vi undgå,« siger rådets formand Mette Boye.

 

»Jeg kan kun opfordre alle, der har en holdning til den her sag, om at gå i stemmeboksen på søndag, og vælge en repræsentant til Europaparlamentet, der har taget grundig stilling til den slags store forbrugerpolitiske spørgsmål,« siger Mette Boye.

 

Grund til bekymring

 

Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan giver Forbrugerrådet ret i, at debatten er vigtig.

 

»Men det nytter ikke noget, at Eu-Parlamentet sidder og snakker om det her de næste fire år. For så er alle de alternative udbydere forsvundet, inden de nåede at få nogle kunder«.

 

»Sagen om Skype er lige præcis det første konkrete eksempel på problemet med netneutralitet. For der er kun én grund til, at Deutsche Telekom gør det. Og det er for at forhindre brugerne i at ringe billigere,« siger Torben Rune.

 

Han er bekymret over, at debatten om netneutralitet groft sagt er ikke-eksisterende i Europa. Kun i USA har den været på dagsordenen. Derfor ser han ikke lyst på fremtiden på området.

 

»Det mest forfærdelige er, at der ikke er formuleret en stilling til det her. Debatten er i gang. Men nu og her lader det til, at holdningen er, at der ikke er behov for regulering,« siger teleanalytikeren og henviser til fortidens lærdom.

 

»Teleselskaberne har købt licenserne af staten for at drive åbne net - ikke for at lukke den ned. Det nytter jo heller ikke noget, at for eksempel TDC kunne forhindre sine kunder i at ringe til kunder hos Sonofon. På det område har man faktisk været inde fra offentlig side og regulere,« sig er Torben Rune.

 

Borgerlige vil ikke gribe ind

 

Den kontroversielle telecom-pakke er et varmt emne for de danske politikere, der i øjeblikket kæmper om en plads i parlamentet.

 

Her er S, SF og Junibevægelsen generelt enige om, at der skal lave faste regler, som teleselskaberne ikke kan omgå.

 

»Vi nødt til holdt skarpt øje med de store teleselskaber. De er nemlig i færd med at begrænse borgernes rettigheder på flere måder. De vil have lov til at bestemme, hvad brugerne af internettet skal have lov til. Det kan forbrugerne på ingen måde være tjent med«, siger Socialdemokraternes Christel Schaldemose til Politiken.

 

Derimod er sagen ikke en mærkesag for Venstres og De Konservative.

 

»En holdbar løsning indebærer, at det for alvor anerkendes, at der også er noget, der hedder forbrugernes rettigheder i den digitale verden - og hensynet til begge parter må finde et velafbalanceret niveau«, siger Bendt Bendtsen til Politiken.

 

Deutsche Telekom har i går offentliggjort, at man alligevel ikke vil forbyde voip-programmer. Til gengæld skal det koste 70 kroner ekstra om måneden, hvis man ønsker at benytte voip-tjenester.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere